Medtem ko član uprave NLB Nima Motazed ni imel težav s pridobivanjem dovoljenja Banke Slovenije za članstvo v upravi največje banke v državi, naj bi imel več težav z nadzorniki bančnega trga v Makedoniji ter Bosni in Hercegovini. NLB je namreč želela po naših neuradnih informacijah Motazeda imenovati v nadzorna sveta Tutunske banke v Makedoniji in NLB banke v Tuzli, a oba nadzornika naj bi upravo banke pod vodstvom Janka Medje predhodno posvarila, da soglasja regulatorja trga ne bo.

V NLB so potrdili, da so želeli Motazeda imenovati med nadzornike Tutunske banke, a da so kandidaturo umaknili »zaradi njegove osredotočenosti na delo v banki sami«. V pisarni guvernerja makedonske centralne banke Dimitarja Bogova so nam medtem pojasnili, da postopek licenciranja za člane nadzornega sveta NLB Tutunske banke še ni končan zaradi »nepopolne dokumentacije za predlagane kandidate«. V NLB naj bi zdaj načrtovali, da v nadzorni svet odvisne banke imenujejo predsednika uprave Medjo, pa čeprav bi težko dejali, da se od predsednika uprave NLB pričakuje manj osredotočenosti na delo v banki.

V NLB pa trdijo, da Motazed za člana nadzornega odbora v NLB banki Tuzla ni bil predlagan. Naši viri medtem pojasnjujejo, da je NLB »neuradno« preverjala možnosti za njegovo imenovanje, a dobila namig, da soglasje ne bo izdano. Tudi v pristojni agenciji za bančništvo Federacije Bosne in Hercegovine so nam pojasnili, da »uradno še niso prejeli zahteve za soglasje k imenovanju članov nadzornega odbora NLB banke«, ali so predlog prejeli neuradno, pa niso razkrili. Naj ob tem spomnimo, da je Motazeda, ki je bil po odhodu iz Citigroup slabo leto dni brezposeln, v NLB pripeljala kadrovska agencija Korn Ferry International, ki naj bi banki samo v minulem letu izstavila račun v višini 560.000 evrov.

Če bi NLB uradno Motazeda predlagala za članstvo v nadzornem svetu in bi nadzornik bančnega trga zahtevo za izdajo licence zavrnil, bi bila to črna pika na njegovem življenjepisu. V Banki Slovenije so nam namreč pojasnili, da mora kandidat za izdajo licence izpolniti vprašalnik, v katerem mora med drugim pojasniti tudi, »ali mu je bila kdaj zavrnjena zahteva za izdajo dovoljenja«. V primeru, da bi Banka Slovenije naknadno ugotovila, da član uprave banke ne izpolnjuje zakonsko določenih pogojev, bi lahko začela postopek odvzema dovoljenja za upravljanje funkcije člana uprave.

Nadzorna sveta odvisnih družb NLB v Makedoniji ter Bosni in Hercegovini, Tutunske banke in NLB banke Tuzla, tako še vedno vodi nekdanji član uprave banke Marko Jazbec, pa čeprav je moral ta upravo NLB zapustiti že konec decembra lani.

Za oba nadzornika bančnega trga naj bi bila po naših neuradnih informacijah sicer vprašljiva neustrezna izobrazba Motazeda. Čeprav smo na vodilne v NLB že večkrat naslovili konkretno vprašanje glede izobrazbe Motazeda, konkretnega odgovora nismo prejeli. Na spletni strani NLB je sicer navedeno, da ima Motazed »diplomo 2. in 3. stopnje iz poslovnih ved na Akademiji za organizacijske vede«, a v banki ne razkrivajo, ne za katero akademijo gre ne kateri stopnji izobrazbe odgovarja šolanje na navedeni akademiji. Medtem so v NLB pojasnili, da si je Motazed v svoji profesionalni karieri nabiral številne izkušnje iz bančništva »v različnih uglednih mednarodnih bankah (Citigroup, WestLB, Erste...) na različnih vodstvenih funkcijah in v različnih okoljih«. »Vse našteto je bilo podlaga, da je Motazedu Banka Slovenije podala dovoljenje za opravljanje funkcije člana uprave,« so dodali v NLB. Naj ob tem omenimo, da je NLB ob izbiri prejšnje uprave zahtevala za predsednika uprave celo magistrski naziv.

Se je pa z včerajšnjim dnem ekipi NLB pridružil Archibald Kremser (iz avstrijske Kommunalkredit). Ta naj bi še vedno čakal na licenco Banke Slovenije, medtem pa bo po naših informacijah opravljal funkcijo pomočnika uprave.