Zahtevana donosnost na slovenske desetletne obveznice je bila na elektronski borzi MTS ob 14.40 pri 6,66 odstotka, kar je 0,19 odstotne točke pod izhodiščem.

Pribitek slovenskih na 10-letne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, tako znaša 4,85 odstotne točke.

Donos do dospelosti slovenske obveznice z ročnostjo desetih let je bil še sredi marca okoli petodstoten, konec meseca pa se je že močno približal sedmim odstotkom. Obresti nad sedmimi odstotki sicer po mnenju strokovnjakov državam ne omogočajo več vzdržnega zadolževanja.

Tuji mediji so po odobritvi finančne pomoči Cipru kot naslednjo v vrsti za pomoč začeli omenjati Slovenijo, položaj naše države pa je začel nato skrbeti tudi nekatere institucije.

Finančni minister Uroš Čufer je imel sicer prejšnji teden v Dublinu vrsto neformalnih pogovorov s ključnimi igralci v območju evra, ki jim je pojasnjeval načrte vlade za rešitev problemov, s katerimi se sooča Slovenija. Ob koncu srečanj je ocenil, da iz Dublina odhaja "z zelo pozitivnim vtisom".

Ob tem je v soboto potrdil, kar je že v petek povedal šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem - da je dogovorjeno, da kolegom v območju evra na naslednjem sestanku, ki bo 13. maja, predstavi osnovne prioritete vlade. "To je običaj za vse države, ko se zamenja vlada in ko pride nov finančni minister," je pojasnil.