Podjetji Semco in Gio letalstvo nista več v lasti Skupine Litostroj, ki jo prek podjetja ACMG obvladuje Miroslav Gnamuš. Njun novi lastnik je namreč prek družbe Egoz postal Vilibald Korošec.

Tudi zato ni izključena možnost, da bo lastništvo Semca in Gia že v kratkem končalo v rokah kakšnega tujega državljana, v naslednji fazi pa bo sodišče podjetji izbrisalo iz sodnega registra brez likvidacije. To se je namreč v preteklosti zgodilo že najmanj dvema podjetjema, katerih lastnik je bil Korošec – S. M. A. in Gradbeništvu Atomar, ki je po lastniških spremembah »pozabilo« oddajati letna poročila. Opozoriti velja še, da je Korošec lastnik dveh nekdanjih podjetij Skupine Litostroja postal skoraj sočasno. Gio letalstvo sicer za lansko poslovno leto sploh ni oddalo bilanc, leta 2011 pa je doseglo slabe tri milijone evrov prihodkov od prodaje in pridelalo 590.000 evrov izgube.

Gnamuš nam je pojasnil, da so Gio letalstvo prodali, ker so se osredotočili na osnovno dejavnost Skupine Litostroj. Na vprašanje, zakaj se je ACMG odločil za prodajo Semca, ni odgovoril. Semcu, ki se ukvarja s proizvodnjo energetske opreme, so se prihodki od prodaje lani razpolovili in so znašali 960.000 evrov. Medtem ko je podjetje leta 2011 pridelalo 390.000 evrov izgube, je lani doseglo skoraj 450.000 čistega dobička. S Korošcem, ki je podjetji kupil kljub temu, da imata blokirane transakcijske račune, nam ni uspelo stopiti v stik. Mimogrede, tudi Korošec je imel kot samostojni podjetnik od sredine maja do avgusta blokiran edini transakcijski račun (torej prav v času nakupa obeh podjetij), potem pa ga je zaprl.

Poročali smo že, da se Litostroj Jeklo, najpomembnejše podjetje Skupine Litostroj, z bankami upnicami dogovarja za reprogramiranje posojil in da naj bi bil na zahtevo bank, podobno kot v Trimu, v družbi imenovan prokurist. Ali je dogovor z bankami že sklenil, Gnamuš ni odgovoril. Koliko znašajo celotni dolgovi Skupine Litostroj, še ni znano, saj konsolidirana bilanca za lansko leto še ni javno objavljena. Iz nerevidirane bilance družbe Litostroj Jeklo pa je razvidno, da so dolgovi do bank na zadnji dan lanskega leta znašali 32 milijonov evrov, pri čemer jih je letos zapadlo že 20 milijonov evrov. Prihodki od prodaje Litostroj Jekla so se lani zvišali za 23 odstotkov, na 30,2 milijona evrov, medtem ko se je čisti dobiček v primerjavi z lani znižal za skoraj dve tretjini – na 106.000 evrov.