Delničarji Mercatorja, tudi njegovi prodajalci, so samo v zadnjih treh dneh izgubili 82 milijonov evrov premoženja. Za tako močan padec vrednosti delnice Mercatorja, ki je samo od minulega četrtka izgubila rekordnih 27 odstotkov vrednosti, ni oprijemljivih razlogov. Zato se pojavlja vse več sumov, da gre za tržno manipulacijo, v ozadju katere stoji hrvaški Agrokor. Je ta po nepripravljenosti bank, da mu financirajo 450 milijonov evrov vreden prevzem, dejansko iznašel novo formulo za zaprtje transakcije?

Pritisk na prodajalce Mercatorja?

Delnica, za katero je Agrokor ponudil 120 evrov, je včerajšnje trgovanje končala pri ceni 58 evrov. Še posebej glede na to, da je Agencija za varstvo konkurence (AVK) minuli petek javno sporočila, da Agrokorju pri prevzemu Mercatorja ne bo stala na poti, je tako močan padec delnice presenetljiv. Agrokor od namere za nakup ni odstopil, Mercator pa ni postregel z nobenimi takšnimi podatki, ki bi pojasnili padec cen delnice.

»V našem poslovanju ni dogodkov in sprememb, ki bi vplivali na trenutno gibanje vrednosti delnice družbe na Ljubljanski borzi,« pojasnjujejo v Mercatorju. »Zavedamo se, da je trenutno dogajanje na borzi lahko povezano s pričakovanji, vezanimi na zaključek prodajnega procesa, na kar Mercator nima vpliva,« so še zapisali v Mercatorju in dodali, da bodo sami izpolnili vse zaveze, »kar pa ni edini pogoj za njegov uspešen zaključek«.

Kdo je v zadnjih dneh prodajal delnice Mercatorja, za zdaj ni znano, iz pregleda trgovanja pa je razvidno, da so k znižanju cene prispevali tudi hrvaški pokojninski skladi, ki naj bi Mercatorjeve delnice hranili za Agrokor. Ti so že dlje časa edini večji kupec Mercatorjevih delnic, vendar so po dostopnih podatkih prav v zadnjih dneh znižali svoje nakupne cene oziroma so svoje nakupe omejili. Gre za domala identičen scenarij, kot se je odvil v začetku minulega leta. V letu 2011 so namreč hrvaški pokojninski skladi praktično brez premora kupovali delnice Mercatorja po ceni med 160 in 180 evri za delnico. Februarja 2012, le teden dni preden je Agrokor uradno umaknil svojo ponudbo za nakup slovenskega trgovca, so svoje aktivnosti na borzi zmanjšali in s tem ceno delnice spustili vse do 125 evrov za delnico.

Naši viri medtem trdijo, da Agrokor tokrat nad prevzemom Mercatorja še ni obupal. Kot smo razkrili v Dnevniku, mu največje težave ta trenutek predstavljajo financerji, ki skoraj pol milijarde evrov vrednega prevzema zadolženega Mercatorja niso pripravljeni financirati. Agrokor je zato že pristopil k bankam upnicam Mercatorja, od katerih naj bi po naših informacijah pričakoval odpis dolgov slovenskega trgovca v višini od 300 do 400 milijonov evrov. S tem bi svoje financerke namreč laže prepričal o sklenitvi posla.

Banke upnice Mercatorja so hrvaško skupino po trditvah naših virov zavrnile. Ob padanju cene delnice Mercatorja so se tako začeli pojavljati sumi, da želi Agrokor z zniževanjem premoženja lastnikov Mercatorja – bank, družb iz Skupine Pivovarne Laško in drugih – prepričati o tem, da se aktivno vključijo v njegova pogajanja z bankami upnicami Mercatorja. Agrokor se je sicer v pogodbi zavezal, da bo za delnico plačal 120 evrov in cene ni mogoče spremeniti, toda odpis dolgov Mercatorja bi mu celoten posel zelo »pocenil«.

Padanje cene delnice ogroža pivovarja

Samo včeraj se je vrednost delnice Mercatorja ob povečanem prometu znižala za visokih 15 odstotkov, potem ko se je že v ponedeljek pocenila za le nekaj manj kot desetino. Delnica Mercatorja je bila včeraj na borzi tako vredna približno toliko kot junija 2001, letos pa so delničarji Mercatorja izgubili že 210 milijonov evrov premoženja.

Družbe iz Skupine Laško (Pivovarna Union, Pivovarna Laško in Radenska), ki vrednotijo delnice trgovca po njihovi borzni vrednosti, so zaradi padca cene delnice Mercatorja letos ustvarile že več kot 49 milijonov evrov izgube, samo v zadnjih treh dneh 19 milijonov evrov.

Matična družba Pivovarna Laško, ki ima v lasti slabih devet odstotkov Mercatorja, je v zadnjih treh dneh zaradi padca vrednosti delnice trgovca izgubila skoraj desetino kapitala, celotna skupina pa okoli četrtino. Konec septembra je imela Skupina Pivovarna Laško le še nekaj več kot 80 milijonov evrov kapitala, ob upoštevanju prevrednotenja naložbe v delnice Mercatorja pa ga ima trenutno že manj kot 60 milijonov evrov oziroma šestkrat manj, kot znašajo finančne obveznosti skupine (350 milijonov evrov).

Za primerjavo omenimo, da je imela Skupina Pivovarna Laško na vrhuncu svoje moči več kot 320 milijonov evrov kapitala, ki pa so ga oklestile zlasti slabitve naložb v delnice Mercatorja in Dela ter posojil Infondu Holdingu in Centru Naložbam (nekoč v lasti Boška Šrota). »Skupina Laško skrbno spremlja dogajanje na Ljubljanski borzi, vendar dnevnih gibanj cen delnic ne komentira,« so s pojasnili skopi v Laškem.