Tudi proizvajalec pohištva Paron, ki ga tako kot Aha Muro prek podjetja Aha Skupina obvladujeta odvetnica Mojca Lukančič in njen življenjski sopotnik Peter Nigel Buxton, je državo zaprosil za poroštvo v višini dveh milijonov evrov. Vendar dodatnih pomoči podjetjem Skupine Aha v okviru razpoložljivih pristojnosti in instrumentov po pojasnilih gospodarskega ministrstva ne morejo odobriti.

Aha Mura je leta 2011 že prejela državne subvencije v višini 5,8 milijona evrov. Poleg zaposlitve 920 delavcev, vzpostavitev sodobnih poslovnih procesov in revitalizacije blagovne znamke Mura bi moralo biti na podlagi dogovora z ministrstvom za gospodarstvo v družbi najmanj pet let zaposlenih več kot 1500 delavcev. Ker so lani odpustili več kot 300 delavcev, bo morala Aha Mura del prejetih subvencij vrniti. Koliko to znaša, na gospodarskem ministrstvu še niso razkrili, pojasnili pa so, da so od družbe že prejeli prošnjo za obročno vračanje sredstev.

Mojca Lukančič si medtem sicer prizadeva, da bi Durs umaknil predlog za stečaj Aha Mure. Takšno odločitev so na davkariji sprejeli zato, ker družba državi za davke in prispevke dolguje okoli štiri milijone evrov. Na sestanku s predstavniki gospodarskega, finančnega in ministrstva za delo ter Dursa decembra lani je Lukančičeva zagotovila, da bo Aha Mura davčne dolgove poravnala do konca marca, predstavnik Dursa pa, da do takrat družbi ne bodo blokirali transakcijskih računov. Pogoj za to je bil, da se Aha Mura z bankami do konca januarja dogovori o reprogramiranju posojil. Ker dogovor ni bil sklenjen, je Durs takoj na začetku februarja na murskosoboško okrožno sodišče vložil predlog za stečaj družbe.

Čeprav bi lahko Lukančičeva kot odvetnica in tudi sicer brez težav poskrbela, da odločitev o morebitnem stečaju Aha Mure še ne bo sprejeta do konca marca, ko bi morala družba Dursu poplačati za štiri milijone evrov obveznosti, si želi, da bi Durs predlog za stečaj umaknil. V modni industriji so namreč trenutno odločilni tedni pri pridobivanju naročil za kolekcijo jesen-zima, zaradi grožnje s stečajem pa so Murini kupci pri novih naročilih previdni.

Marsikdo, tudi iz vrst politikov, meni, da bo Aha Mura tako kot pred leti v morebitnem stečaju lahko še naprej šivala za ugledne blagovne modne znamke. Vendar bo takšen scenarij težko uresničljiv. Nemški proizvajalec visoke mode Hugo Boss je namreč v zadnjih dveh letih pomembno znižal naročila Aha Muri. Najprej leta 2012 za 13 odstotkov, lani pa za dodatnih 25 odstotkov. Poleg tega se je del proizvodnje za Boss preselil v srbsko družbo Prvi maj Pirot. Slednjo je Aha Mura prevzela leta 2012 ravno na pobudo Bossa.