Fabijan je ob robu današnjega posveta Gospodarske zbornice Slovenije o razdolževanju podjetij v Ljubljani poudaril, da je Banka Slovenije pripravila strategijo prenosa terjatev na družbo za upravljanje terjatev oz. t.i slabo banko.

Trifazni postopek prenosa terjatev

V tej luči je potrdil, da je bila njihova ideja tudi trifazni postopek prenosa terjatev. Najprej bodo tako prenešene tiste terjatve, ki najbolj bremenijo banke, saj bo to pomembno očistilo bilance bank, je pojasnil.

Za Družbo za upravljanje terjatev bank bo po njegovih besedah pomembno, da postopke čim prej operacionalizira in skuša iz zavarovanj terjatev ustvariti denarni tok. »Samo to je tisto, kar bo dejansko kazalo na učinkovitost teh ukrepov,« je menil.

Ključna je učinkovitost pravosodnega sistema

Ključna za to, ali bo slaba banka dobro delovala, pa bo učinkovitost pravosodnega sistema, je še dejal in dodal, da so zato pripravili več pobud tudi na zakonodajnem področju, med drugim postopke izvensodne poravnave, spremembe insolvenčne zakonodaje.

V zvezi s sanacijo podjetij je Fabijan izpostavil, da so zanjo pristojni na vladi, ne na Banki Slovenije. So pa pri njih konec aprila sprejeli ustrezne podzakonske akte, ki bodo omogočili nadzor.

Pri prestrukturiranju bo po njegovih besedah zelo pomembno, da se ne bo ponavljalo preteklih praks. Če bo država podjetjem pomagala z garancijami, bo treba le te transparentno objaviti in nadzirati skozi denarne tokove. Če cilji ne bodo realizirani, bo treba takoj pristopiti h korektivnim ukrepom, je opozoril.

Podjetjem, ki imajo perspektivo, je treba pomagati z garancijo

Izračuni Banke Slovenije so sicer pokazali, da bi nadaljevanje stečajev dobro stoječih podjetij zelo negativno vplivalo na finančno konsolidacijo oz. bi izničilo ostale napore. V tej luči Fabijan verjame, da je treba podjetjem, ki imajo perspektivo, pomagati z garancijo.

V prihodnje bo pomembno tudi vprašanje privatizacije gospodarstva, pritok tujega kapitala in tako naprej, je poudaril. Potrebno bo sodelovanje vseh, je sklenil.