Vila v Rožni dolini, v kateri je do leta 2010 živel preminuli Danilo Slivnik, bo v kratkem naprodaj na javni dražbi. Izklicna cena zanjo bo znašala okrogel milijon evrov, z izkupičkom od prodaje pa bodo poplačali visoke dolgove, ki jih je za seboj pustil nekdanji novinar, urednik in publicist.

Junija letos, približno leto in pol po njegovi tragični smrti, je sodišče na predlog dediča Uroša Slivnika začelo postopek stečaja zapuščine. Po sklepu o dedovanju vanjo spadajo ničvredni deleži podjetjih Interdata in Saninvest, pa tudi več nepremičnin in motornih vozil. Upravitelj Gregor Bele se je nemudoma lotil preizkusa terjatev upnikov, ugotavljanja vrednosti premoženja in unovčevanja.

Tako bodo poskušali za okoli 884.000 evrov prodati tudi 750 kvadratnih metrov veliko parcelo tik ob morju v Fiesu, ki je opredeljena kot stavbno zemljišče. Danilo Slivnik je bil tudi lastnik terenskega vozila porsche cayenne/S (letnik 2005), ki bo naprodaj za 10.670 evrov, ter motornih koles harley davidson FXSTI (2004) in BMW K1200R (2007). Prvo se bo prodajalo za 9.080 evrov, drugo za 6120 evrov. V obeh primerih gre za likvidacijsko vrednost. Dodatnih 150 evrov naj bi znašala vrednost polavtomatske pištole makarov, ki jo je policija zaplenila kot dokazno gradivo. Stečajni upravitelj medtem še čaka na popis sefa pri NLB, po navedbah dediča Uroša Slivnika pa naj v njem ne bi bilo ničesar vrednega.

Banke in drugi upniki so v postopku stečaja zapuščine prijavili za več kot dva milijona evrov terjatev. Od tega več kot 1,7 milijona evrov zajemajo različni zahtevki Hypo Alpe-Adria-Bank in Hypo Leasinga. Še okoli 240.000 evrov terja Abanka Vipa, preostalo pa so terjatve gradbenih izvajalcev. Tudi sicer praktično vsi Slivnikovi dolgovi izhajajo iz nasedlih nepremičninskih projektov v Ljubljani, Vile Alja in Urbane oaze. Prvi objekt s šestimi luksuznimi stanovanji je v Šiški zgradilo njegovo podjetje Staninvest, ki je od julija v stečaju. Stečajna masa naj bi znašala od 1,5 do dva milijona evrov in zdaleč ne bo zadoščala za poplačilo upnikov.

Mnogo večji je projekt Urbana oaza na Viču, ki trenutno predvideva izgradnjo bloka s 181 varovanimi stanovanji. Za njim stojita podjetji Velinvestment in Merideis, katerih lastništvo se konča v Belizeju. Kot smo razkrili v Dnevniku, so delnice poštnih nabiralnikov v tej srednjeameriški državi knjižene na Uroša Slivnika in Mihaela Karnerja, ki je bil pred časom aretiran zaradi domnevne preprodaje anabolikov. Čeprav je Danilo Slivnik zanikal, da bi s Karnerjem poslovno sodeloval, je z vilo v Rožni dolini jamčil za posojila njegovega podjetja. Slivnik je bil do leta 2006 tudi lastnik luksuzne vile v Rožni dolini nasproti Kirurškega sanatorija Emona, nato jo je prodal družini Karner.