Skupina Kompas, ki je v skoraj stoodstotni lasti hrvaške družbe Adriatica.net, je v minulem letu ponovno pridelala ogromno izgubo. Ta je znašala 14,3 milijona evrov, kar je malenkost manj kot leta 2011, je razvidno iz ta teden javno objavljenega letnega poročila o poslovanju družbe. Pri tem so se konsolidirani prihodki lani znižali za 12 odstotkov, na 160,6 milijona.

Matičnemu podjetju Kompas so se prihodki od prodaje znižali za štiri odstotke, na 71,2 milijona evrov. Medtem ko je družba leta 2011 dosegla 5,3 milijona evrov čistega dobička, je lani pridelala približno toliko izgube. Ta je posledica odpisa vseh spornih terjatev in oblikovanja rezervacij za sodne spore. Znesek vseh oblikovanih rezervacij in odpisov spornih terjatev je v celotni skupini, ki je lani vključevala 23 podjetij in štiri predstavništva, znašal enajst milijonov evrov.

Odpisov bi bilo še več, če bi Kompas sledil predlogu revizorjev glede oslabitve naložbe v največji hrvaški turistični družbi Atlas. Čeprav je ta lani pridelal več kot 13 milijonov evrov izgube, konec lanskega leta pa je imel za skoraj 24 milijonov evrov negativnega kapitala, Kompas v svojih bilancah 71,13-odstotni lastniški delež Atlasa še vedno vrednoti na kar 28,3 milijona evrov. Ker v Kompasu, ki ga od začetka decembra lani vodi Tomaž Kostanjšek, naložbe v Atlasu niso želeli oslabiti, je revizijska hiša AGC Consultatio v letnem poročilu Kompasa izdala mnenje s pridržkom. Ravnanje Kompasa ni niti presenetljivo. Če bi namreč sledil mnenju revizorja po slabitvi naložbe v Atlasu, bi bil namreč njegov kapital negativen.

Negativni kapital na ravni Skupine Kompas je konec lanskega leta znašal kar 40 milijonov evrov, kar je 120 odstotkov oziroma približno 22 milijonov evrov več kot leto pred tem. Zato so revizorji med drugim prepričani, da se mora skupina reorganizirati in dokapitalizirati. To se napoveduje že skoraj tri leta. Takrat je več podjetij Adriatico.net dokapitaliziralo s skoraj 30 milijoni evrov, na podlagi finančne injekcije pa je Agrokor z 20 odstotki postal največji lastnik hrvaškega podjetja. Kostanjšek je napovedal, da bo dokapitalizacija izvedena še v letošnjem letu.

Po njegovih pojasnilih je Kompas v prvih osmih mesecih letošnjega leta imel rahel padec prihodkov od prodaje glede na enako obdobje lani. Predvsem je padec posledica zniževanja kupne moči na slovenskem trgu, še vedno pa je manjši kot v drugih turističnih agencijah, je dodal Kostanjšek. V letošnjem letu načrtuje Kompas rast prihodkov od prodaje in poslovanje z dobičkom. V minulem letu se je število zaposlenih skupine znižalo za dobro petino, na 664 delavcev.