Nekdanji predsednik uprave Darsa Rajko Siročič, ki mu specializirano državno tožilstvo očita zlorabo položaja pri gradnji predora Šentvid, se vrača v državno gospodarstvo.

Po informacijah iz več virov bo v kratkem zasedel položaj pomočnika generalnega direktorja SŽ Dušana Mesa. Ta nam je včeraj dejal, da uprava uradno še ni odločala o Siročičevi zaposlitvi. Kakšne naloge naj bi opravljal Siročič, za zdaj ni znano. Že pred časom je bil eden od kandidatov za vodenje posebnega podjetja, ki bi ga SŽ ustanovile za inženiring in sodelovanje na državnih razpisih. A za to delovno mesto, ki prinaša 5200 evrov plače, so na SŽ pozneje izbrali Antona Žagarja, nekdanjega vodjo direktorata za infrastrukturo pri istoimenskem ministrstvu. S tega položaja se je Žagar moral kmalu posloviti po razkritju, da je kot visoki uslužbenec Darsa podjetju Lastinski, ki je v lasti aktualnega ministra za infrastrukturo Sama Omerzela, v zadnjih letih »podpisal« za več kot milijon evrov poslov. Tako Žagar kot Omerzel sta očitke o nepravilnostih zanikala.

Če ima torej Žagar »zveze« v vladi, naj bi Siročiča, ki je pred leti visoko kotiral v tako imenovanem cestnem lobiju, precej bolj cenile notranje železniške strukture in tamkajšnji sindikalisti. To posledično pomeni, da Siročič kot nekakšen »tihi« član uprave (v poslovodstvu SŽ poleg Mesa sedijo še Milan Jelenc, Jelka Šinkovec Funduk in delavski direktor Albert Pavlič) zagotovo ne bo brez vpliva. Po hierarhiji bo tako bržčas zasedel položaj med Mesom in Žagarjem.

Ključno vprašanje je, ali lahko Siročičevo imenovanje oslabi položaj Dušana Mesa in kako bodo nove kadrovske moči zmanjšale stopnjo njegove »avtonomije« pri sprejemanju odločitev. Siročič je sicer do lani vodil Družbo za razvoj infrastrukture (DRI), pri čemer ga je pred Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), ki je zahtevala njegovo razrešitev, ubranil takratni minister za promet Patrick Vlačič. Poleg preiskave v zadevi Šentvid, kjer mu tožilstvo očita podpis domnevno sporne pogodbe s SCT, ki naj bi za polovico podražila predor (sam trdi, da je z njo le »formaliziral stanje«), ima Siročič na sodišču odprt še kazenski postopek iz obdobja, ko je sedel v upravi novomeškega CGP. Kot edini od obdolženih se s tožilstvom, ki mu očita sopodpis domnevno fiktivnih svetovalnih pogodb z liechtensteinskim podjetjem v lasti Darija Južne, ni pogodil o priznanju krivde. Slednjo je na sodišču odločno zanikal.