Za več kot 1800 delavcev nekdanje Mure ne obstajajo skorajda nobene možnosti, da bi iz stečajne mase Mure prejeli poplačane terjatve. Gre za delavce, ki so bili pred stečajem Mure leta 2009 prezaposleni na hčerinska podjetja Mura moška oblačila, Mura ženska oblačila in Muralist. Ker ta podjetja niso imela premoženja, so delavci terjatve prijavili v stečajno maso Mure. Stečajni upravitelj slednjega Branko Đorđević jih je prerekal, zato so zaposleni vložili tožbe.

Takšno odločitev so delavci sprejeli na podlagi zakona o delovnih razmerjih, ki določa, da če pride do prenosa dela podjetja na novo podjetje, preidejo nanj pravice in obveznosti, ki so jih imeli delavci. Potem ko je višje sodišče zavrnilo tožbene zahtevke, je po pojasnilih Đorđevića vrhovno sodišče nedavno zavrnilo nekaj zahtevkov za revizijo postopka. Podobno odločitev pričakuje tudi v drugih, okoli 1600 primerih, v katerih delavce zastopa odvetnik Borut Soklič. Za približno 170 delavcev, ki jih je zastopal odvetnik Franci Matoz, je bila zadeva zaključena že lani. Kot je pojasnil Matoz, se njegove stranke niso odločile za revizijo postopka pri vrhovnem sodišču. Čeprav so odločitev vrhovnega sodišče do določene mere pričakovali, so v Sokličevi odvetniški pisarni ocenili, da je napačna in nedopustno posega v pravice bivših Murinih delavcev. Zato jim bodo predlagali nadaljevanje postopka pred ustavnim sodiščem. Morebitni postopek pred evropskim sodiščem za človekove pravice pa bo odvisen od odločitve ustavnega sodišča.

Po Đorđevićevih pojasnilih je 950 delavcem, ki so bili zaposleni v matičnem podjetju, že razdelil 1,7 milijona evrov, kar predstavlja dobrih 20 odstotkov prijavljenih terjatev. Zaposlenim bi iz obstoječe stečajne mase lahko poplačali še dodatnih 30 do 40 odstotkov prijavljenih terjatev, vendar je Đorđević oblikoval rezervacije v višini 2,8 milijona evrov. »Ko bodo vsi sodni postopki zaključeni, pa nameravam ta denar razdeliti nekdanjim delavcem,« je dejal Đorđević.

Od 58 milijonov terjatev, kolikor so jih upniki prijavili v stečajno maso, jih je Đorđević priznal 42 milijonov evrov. Ločitveni upniki, ki so skupaj prijavili 25,3 milijona evrov terjatev, bodo poplačani v celoti. Ali bo ostalo kaj premoženja za poplačilo navadnih upnikov, ki so prijavili za 33,5 milijona evrov terjatev, Đorđević še ne: »Vse bo odvisno od unovčitve preostalega premoženja, pri čemer mi je ga je do zdaj uspelo prodati 57 odstotkov.«