Banke bodo odprte od 12. do 18. ure po lokalnem času oziroma od 11. do 17. ure po srednjeevropskem, je dejala tiskovna predstavnica banke Aliki Stilianu.

Tiskovni predstavnik ciprskega finančnega ministrstva je za AFP prav tako zagotovil, da bodo banke v četrtek znova odprli.

Dvig omejen na 1200 evrov dnevno

Odhod direktorja največje ciprske banke je del prestrukturiranja Bank of Cyprus, predvidenega v dogovoru o finančni pomoči Cipru v višini deset milijard evrov, po katerem bo ta banka prevzela del druge največje ciprske banke Laiki, ki jo bodo ukinili.

Hkrati je ciprska centralna banka pred vnovičnim odprtjem bank, predvidenim za četrtek, uvedla omejitev iznosa gotovine iz države, omejila nakupe s kreditnimi karticami ter prepovedala unovčevanje čekov.

Uredba, ki bo sprva veljala teden dni, omejuje iznos gotovine iz države na največ 3000 evrov ter omejuje nakupe s kreditnimi in plačilnimi karticami v tujini na največ 5000 evrov na mesec.

Ukrep poleg tega prepoveduje možnost predčasne prekinitve vezanih vlog, študenti, ki študirajo v tujini, pa bodo lahko vsake tri mesece prejeli do 10.000 evrov za življenjske stroške.

Podjetja bodo morala v dveh tednih prijaviti vse prihodke od izvoza, Ciprčani, ki bodo prodali nepremičnine, pa bodo morali v dveh mesecih kupnino od prodaje položiti na ciprski bančni račun, s čimer želijo preprečiti prenos sredstev na račune v tujini.

Prav tako na otoku po poročanju nemške tiskovne agencije dpa krožijo govorice, da naj bi omejili dvig denarja na največ 1200 evrov na osebo na dan.

Vrste pred poslovalnicami v Grčiji

Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da bo potrebno poskrbeti, da bodo predvsem podjetja prišla do denarja, da bodo lahko izplačala plače, saj so mnogim prihranki že pošli. Ko so se banke 15. marca zaprle, je bilo od tedaj namreč mogoče denar dvigovati le še na bankomatih, zadnje dni le še do 120 evrov na dan.

Medtem ko so ciprske banke v sredo ostale zaprte, so pa v Grčiji odprle vrata poslovalnice treh ciprskih bank, ki jih je v torek prevzela grška Piraeus Bank.

V Grčiji so se odprle podružnice Bank of Cyprus, Laiki in Hellenic Bank. Pred nekaterimi poslovalnicami so nastale dolge vrste varčevalcev, ki se bojijo za varnost svojih prihrankov.

Tretja največja grška banka Piraeus Bank je v torek podpisala dogovor o prevzemu vseh grških vlog, kreditov in 312 podružnic omenjenih treh ciprskih bank.

Model Cipra rešitev tudi za druge države?

Duhove pa še vedno buri nedavna izjava novega šefa evroobmočja Jeroena Dijsselbloema, da bi lahko bil model reševanja Cipra primer reševanja tudi za druge morebitne države v težavah. V Bruslju in Berlinu so se v sredo posredno odzvali na njegovo izjavo.

Tiskovni predstavnik evropskega komisarja za denarne in gospodarske zadeve Ollija Rehna, Simon O'Connor je tako v Bruslju poudaril, da se kriza v Grčiji ni začela v bančnem sektorju, kot se je to zgodilo na Cipru. Zatrdil je tudi, da v primeru Grčije ne bo podobne odločitve, kot je bila za Ciper.

Zagotovil je tudi, da so bili v Grčiji med procesom stabilizacije bančnega sektorja vsi prihranki dostopni, to pa bo veljalo tudi v prihodnje.

Tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel, Steffen Seibert pa je poudaril, da je model reševanje Cipra "enkraten primer", saj gre po njegovih besedah za rešitev po meri, s katero naj bi rešili posamične težave Cipra.

"Avtomatičen prenos načina reševanja z ene države na drugo državo v Evropi ne deluje," je še dejal.

Dijsselbloem je nedavno izjavil, da bi se lahko ciprski model, kjer bodo nekateri varčevalci primorani sodelovati pri reševanju ciprskih bank, v prihodnje uporabljal tudi za druge države z evrom, ki bodo v težavah. Kasneje je stopil korak nazaj in poskušal popraviti svojo izjavo. Zagotovil je, da je ciprski primer poseben.

Tudi Mednarodni inštitut za finance (IIF) iz Washingtona, ki predstavlja več kot 400 vodilnih bank sveta, je posvaril pred tem, da bi Ciper postal vzorčni model.

"Vlagateljem zelo svetujemo, da spremljajo razplet glede Cipra... zlasti z ozirom na reševanje prihodnjih težav," je v poročilu o reševanju Cipra zapisal omenjeni inštitut, ki je bil zelo vpet v reševanje zadolžene Grčije. Ciprski model je IIF opredelil kot "zelo očiten odmik od strategije v primerjavi z drugimi krizami v evroobmočju".

Nikozijčani na ulice

Na ulicah Nikozije pa se je v sredo zbrala glasna množica okoli 1500 protestnikov, ki so protestirali proti načinu reševanja ciprskega bančnega sektorja, zaradi katerega bo več tisoč ljudi ostalo brez dela. Proteste je pripravila opozicijska komunistična stranka Akel.

Ciper je v ponedeljek dosegel dogovor z Evropsko unijo in Mednarodnim denarnim skladom o finančni pomoči v višini deset milijard evrov. Ta predvideva prestrukturiranje oz. zaprtje dveh največjih bank, Bank of Cyprus in Laika, tudi s pomočjo bančnih vlog varčevalcev.