Kot je na novinarski konferenci v Trbovljah dejal Primas, je Lafarge Cement v zakonsko predpisanem roku že vložil pritožbo na odločitev Arsa, v pritožbi pa so navedli številne razloge, zakaj se ne strinjajo z zavrnitvijo izdaje okoljevarstvenega dovoljenja.

"Verjamem, da bomo dobili dovoljenje in da bomo še dodatno znižali naš prispevek na okolje," je pojasnil Primas, ki si želi, da bi Lafarge Cement uspel na obstoječi lokaciji.

Lafarge Cement je sicer skladno s slovensko in evropsko zakonodajo pridobil okoljevarstveno dovoljenje z uporabo alternativnih goriv leta 2009, potem ko je s ciljem zmanjšati vpliv na okolje investiral več kot 32 milijonov evrov v nadgradnjo in modernizacijo cementarne. Cementarna tako obratuje skladno z evropsko zakonodajo, vključno z zakonsko dovoljenimi izpusti.

Lafarge, ki ima še 85 zaposlenih, trenutno sicer lahko obratuje, a brez uporabe alternativnih goriv. Tehnični direktor cementarne Dušan Škalički je dejal, da je lani proizvodnja cementa potekala le mesec in pol. Proizvedli so 45.000 ton klinkerja in 255.000 ton cementa. Letos načrtuje šestmesečno obratovanje peči, pri tem naj proizvedli 205.000 ton klinkerja in 305.000 ton cementa.

Proizvodnja naj bi stekla prihodnji teden, lastniki pa so cementarni za lani in letos namenili več kot 1,3 milijona evrov.

Škalički je še postregel s podatkom, da je cementarna v obdobju 2006-2012 ustvarila za 50 milijonov evrov prometa s podjetji iz Zasavja z nakupom njihovih izdelkov in storitev.

Z uporabo alternativnih goriv manjša poraba fosilnih goriv

Generalni direktor Lafarge Cementa za srednjo Evropo Thomas Spannagl je povedal, da je skupina Lafarge Cement uspešno zaključila pridobitev okoljevarstvenih dovoljenj v 60 evropskih držav, vključno z uporabo alternativnih goriv. Pojasnil je, da Nemčija, ki je tehnološko vodilna sila v Evropi, beleži 63-odstotno povprečno porabo goriv iz odpadkov. V Avstriji celo iz odpadkov pridelajo 65 odstotkov goriv.

Po oceni Spannagla je uporaba alternativnih goriv v EU že pravilo in ne izjema, zato ne razume, zakaj se je treba v Trbovljah toliko boriti za okoljevarstveno dovoljenje. Dodal je tudi, da ima trboveljska cementarna 137-letno tradicijo in sodi med najboljše cementarne v skupini Lafarge z najmanjšim vplivom na okolje.

Spannagl meni, da se z uporabo alternativnih goriv zmanjšuje poraba fosilnih goriv in količina odpadkov v okolju, uporaba tovrstnih goriv pa je tudi ekonomsko zanimiva.

Iz Društva za naravnovarstvo in okoljevarstvo Eko krog, ki vseskozi nasprotuje izdaji okoljevarstvenega dovoljenja Lafarge Cementu, pa so danes sporočili, da so pritožbo cementarne prejeli šele v četrtek, brez natančnega pregleda njene vsebine pa je ne morejo komentirati.

Po njihovih navedbah je bila omenjena 32-milijonska investicija v nadgradnjo cementarne najverjetneje investicija v nov posel sežiganja odpadkov. "Navedba, da je Lafarge Cement pridobil okoljevarstveno dovoljenje leta 2009 in da obratuje popolnoma skladno z evropsko zakonodajo, vključno z zakonsko dovoljenimi izpusti, ne drži," pravijo v Eko krogu.