Razmere v družbi pa je predstavila solastnica skupine Aha, ki je lastnik Aha Mure, Mojca Lukančič in dejala, da se pravzaprav nimajo kaj dosti pogajati, saj so stališča vseh enotna - čim prej zbrati denar za plače.

Glavni razlog za težave podjetja je po njenih besedah zmanjšanje naročil, kar se dogaja povsod po Evropi. Ko pa so zaradi tega začeli iskati premostitvena posojila, teh pri bančnem konzorciju niso dobili.

"Prosili smo za 1,8 milijona evrov kredita za Aha Muro in 400.000 evrov za Muro EHM. Vse banke o tem še niso odločale, ker gre za konzorcij, nekatere bančne račune pa imamo še blokirane, in to za okoli 200.000 evrov," je povedala Lukančičeva.

V prejšnji sezoni pomlad-poletje so tradicionalni kupci naročili količine, ki so zadostovale za pokritje Murinih zmogljivost, vendar so veletrgovci prodali manj, kot so pričakovali, in zato so tudi zmanjšali naročila. Iskali so sicer dodatna naročila, nekaj dela vzeli tudi po nižji ceni, to pa je vplivalo na likvidnost, je pojasnila Lukančičeva, ki zanika, da bi bilo poslovanje v Sloveniji kakorkoli povezano z delom in nakupom obrata v Pirotu v Srbiji. "Ta obrat ni konkurent Murski Soboti, pač pa nam pomaga obdržati delo tukaj," je poudarila.

"Naročil v prejšnji sezoni je bilo glede na načrte za 20 odstotkov manj, zdaj zbiramo naročila za sezono jesen-zima in konec aprila bomo 90-odstotno vedeli, koliko dela bomo imeli. Če ga ne bo dovolj, bomo morali zmanjševati število zaposlenih, vendar le začasno, dokler ne dobimo novih naročil, saj ne moremo imeti več ljudi, kot je dela. Vendar pa to šele izračunavamo, s tem pa bomo najprej seznanili delavce," je dodala Lukančičeva.

Kot je še povedala, so v enem letu za lastno blagovno znamko, ki prinaša okoli osem odstotkov prihodkov, našli 29 novih kupcev na debelo, prek Rogaške pa poskušajo z znamko Donald Trump prodreti tudi na ameriško tržišče.