Upravni odbor Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO) je razveljavil razpis za direktorja agencije in za vršilca dolžnosti direktorja imenoval Julijana Fortunata, direktorja direktorata za energijo na ministrstvu za infrastrukturo in prostor pod vodstvom Zvonka Černača.

ARAO je, spomnimo, direktorja iskal že vse od sredine minulega leta, saj je julija lani direktorju agencije Vladislavu Krošlju potekel mandat. Prejšnji upravni odbor agencije je za njegovega naslednika na javnem razpisu izbral Miroslava Gregoriča, ki je vrsto let vodil Upravo za jedrsko varnost, bil pa je tudi predstavnik komisije varnostnega sveta Združenih narodov za iskanje orožja za množično uničevanje v Iraku (UNMOVIC). Vendar z njegovim imenovanjem vlada ni soglašala. Upravni odbor agencije, ki je hkrati ostala brez potrjenega letnega načrta za lani in s tem tudi finančnih virov, je posledično odstopil, nov upravni odbor, katerega vodenje je prevzel Fortunat, pa je Krošlju do konca letošnjega januarja podaljšal mandat.

Novembra lani so ponovili razpis, na katerega je prispelo osem prijav oziroma bolje rečeno kuvert. Ne le da je upravni odbor z odpiranjem prijav zavlačeval mesece, pred dnevi se je odločil, da razpis razveljavi. Na ARAO so nam pojasnili, da v skladu s to odločitvijo upravni odbor izbirnega postopka, kamor sodi tudi odpiranje in pregled prijav, ni nadaljeval. Ker člani upravnega odbora prispelih pisemskih ovojnic niso niti odprli, tako ni znano, ali je njihovo število enako številu prijav. »Ker vsi prijavitelji niso znani, je ARAO prijavljene pozval, da z ustreznimi dokazili dvignejo svoje prijave.

Zdaj v ARAO pojasnjujejo, da bodo razpis za direktorja objavili v najkrajšem roku, a pričakovati je, da bodo na ministrstvu za infrastrukturo in prostor prej sprejeli odločitev, kako urediti ravnanje z radioaktivnimi odpadki. Kot smo že poročali, nameravajo na ministrstvu preoblikovati Sklad za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško, prav v minulih dneh pa naj bi se tudi iztekel rok za medresorsko uskladitev predloga zakona. Po prvotnih načrtih naj bi v skladu s Fortunatovimi pojasnili sklad, ki trenutno upravlja več kot 160 milijonov evrov, preoblikovali v javno gospodarsko družbo, zadnja različica pa naj bi predvidevala, da bo sredstva za razgradnjo upravljal javni sklad.