Nadzornemu svetu Soda, v katerem sedijo predstavniki strank vladne koalicije, je vlada včeraj zvezala roke pri kadrovanju v državnih podjetjih.

Včeraj je namreč spremenila statut Soda in povsem prevetrila razmerja med ključnimi organi te družbe. Ključna novost se nanaša na vlogo nadzornega sveta Soda pri izbiri članov nadzornih svetov državnih podjetij. Če so Sodovi nadzorniki do zdaj potrjevali ali zavračali kandidate, ki jih je predlagala uprava, tega po novem ne bodo več počeli. Uprava, ki jo vodi Tomaž Kuntarič, bo namreč lahko seznam kandidatov, izbranih iz nabora, ki ga bo pred tem pripravila akreditacijska komisija, vložila neposredno na skupščino. V sami komisiji, ki od včeraj velja za posvetovalni organ uprave, pa člani nadzornega sveta po novem ne bodo več smeli sedeti.

Spremembe Sodovega statuta, ki jih je vlada sprejela le tri dni po odmevnem imenovanju Gašparja Gašparja Mišiča na čelo Luke Koper, imajo vsaj dve razsežnosti. Prva je upravljalske narave. Z njimi je vlada vajeti državnega kadrovanja odvzela iz rok nadzornikov, ki so bili do zdaj vključeni v vse faze postopkov izbire: v akreditacijski komisiji so opravljali selekcijo in obenem odločali o končnem seznamu imen za posamezne nadzorne svete državnih podjetij. V roke jih je dala upravi Soda, v kateri poleg Kuntariča sedita še Matej Pirc in Matej Runjak. Ti bodo hkrati z večjimi pooblastili nosili tudi precej višjo odgovornost. Če tako v primeru Mišič še vedno ni natančno jasno, kdo je predsednika nadzornega sveta Luke Koper Dina Klobasa, ki je prispeval odločilni glas za Mišiča, sploh »potisnil« skozi postopek izbire, bo lahko vlada v primeru podobnih odločitev v prihodnje prst usmerila v upravo Soda. »S tem naj bi se jasneje razmejile pristojnosti in lažje ugotavljalo odgovornost za odločitve Soda. Cilj je, da bi nadzorni svet nadziral, uprava upravljala in odločala, akreditacijska komisija pa svetovala upravi pri odločitvah,« je včeraj dejal minister za finance Uroš Čufer.

Slaba novica za Zorana Jankovića

Druga razsežnost je politične narave. Nadzorni svet Soda je po julijskem odstopu Otmarja Zorna (SD) vodil Samo Lozej, ki velja za kader iz kroga Zorana Jankovića. S prenosom kadrovskih pooblastil na upravo Soda je tako Alenka Bratušek od kadrovskih odločitev v pomembni meri odrezala tudi »očeta« PS. To je zelo verjetno povezano z dejstvom, da je Janković izbiro Mišiča za predsednika uprave Luke Koper za razliko od dela stranke javno pozdravil. S spremembo statuta bodo precej vpliva izgubili tudi drugi člani nadzornega sveta, ki so do zdaj veljali za pomembne reševalce kadrovskih križank: Aleksander Mervar (DL), Roman Dobnikar (SD), Nives Cesar (PS) in Stane Seničar (DeSUS). Ti bodo po novem zgolj nadzirali pravilnost postopkov, ki jih bo vodila uprava Soda. Delne izjeme pri tem so Lozej, Mervar in Seničar, ki od tega tedna dalje sedijo tudi v nadzornem svetu Kada.

Čufer je včeraj dejal, da je sprememba statuta Soda le začasna rešitev na področju korporativnega upravljanja in da ne bo odpravila vseh težav na tem področju, ki se kažejo in »presegajo vse meje domišljije«. »Primer Luke Koper je postavil ogledalo, kako stvari potekajo, in pokazali so se določeni paradoksi. Od vlade se namreč pričakuje, da na kadrovanje ne vpliva, po drugi strani pa se pričakuje, da nekaj naredi. Na tretji strani je neka odločitev lahko legalna, pa še vedno bizarna,« je dejal Čufer. »Na koncu nekdo to premoženje upravlja in nekdo je za to tudi odgovoren. Ta razmerja je treba urediti,« je še dejal minister in poudaril, da želijo s spremembami »zakrpati del prostora do vzpostavitve zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH)«.

»Novelo pripravljamo že dlje časa, saj se je pokazalo, da je treba veliko stvari premisliti, odprle so se različne dileme, na katere ni enoznačnih rešitev. Pričakujem, da bo predlog predstavljen v septembru,« je dodal Čufer. Kot »korak v pravo smer« so spremembe pozdravili tudi v Združenju nadzornikov Slovenije.