Vlada je ministrstvom in vladnim službam naložila, da v skladu z zakonom o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja v obdobju od 2013 do 2018 upoštevajo omenjeno območje kot prednostno pri izvajanju razvojnih politik, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Omenjeni program spodbujanja konkurenčnosti in ukrepov razvojne podpore na omenjenem območju v obdobju 2013-2018 v višini 13,37 milijona evrov sodi pod okrilje ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Vlada je ministru za infrastrukturo in prostor naložila, da do 31. julija imenuje delovno skupino, ki ji bo v pomoč pri odločanju o prestrukturiranju energetike v Zasavju. Hkrati mora minister do 31. decembra pripraviti predlog srednje in dolgoročnega načrta o prestrukturiranju energetike v Zasavju.

Vlada je tako za območje občin Hrastnik, Radeče in Trbovlje za obdobje med leti 2013 in 2018 sprejela več ukrepov razvojne podpore. Poleg omenjenih so med ukrepi tudi povračilo plačanih prispevkov delodajalca za socialno varnost, davčne olajšave za zaposlovanje in investiranje, spodbude za trajnostni razvoj podeželja iz programa razvoja podeželja 2014-2020.

"Država bo s programom in ukrepi, katerih skupna ocenjena vrednost znaša 30 milijonov evrov, v obdobju 2013-2018 prispevala k razvoju gospodarstva in podjetij na območju občin Hrastnik, Radeče in Trbovlje," so zapisali na vladi.

Kot so pojasnili, je njihov strateški cilj zmanjšati razvojne ovire in spodbuditi gospodarske dejavnike treh občin k izkoriščanju razvojnih priložnosti. Operativna cilja sta: zmanjšati zaostanek v razvoju (nova delovna mesta in zaposlovanje, zagon novih podjetij, spodbujanje tujih vlaganj) in vzpostavitev pogojev gospodarske rasti (izboljšanje infrastrukture: prometna, gospodarska).