Vlada se je odločila liberalizirati igralniško zakonodajo in tujim igralniškim verigam olajšati vstop v Slovenijo.

Na ministrstvu za finance so namreč potrdili naše informacije, da bo v prihodnjih dnevih pripravljen osnutek nove igralniške zakonodaje. Ta naj bi zasebnim podjetjem omogočala, da lahko v tako imenovanih igralniško-zabaviščnih megacentrih pridobijo več kot polovični lastniški delež. Spomnimo, podoben center je pred leti na Goriškem skupaj s Hitom želela postaviti lasvegaška družba Harrah's Entertainment, a se je zapletlo, ker so Američani v njem želeli imeti večinski delež. Že takrat se je napovedovalo, da se bo odpravila omejitev, ki zasebnim podjetjem dovoljuje največ dvajsetodstotni lastniški delež v igralnicah. Toda to se ni zgodilo. Prav tako se niso uresničile napovedi, da se bo efektivna davčna stopnja znižala s 33 odstotkov na 17,5 odstotka.

Podrobnosti nove zakonodaje na finančnem ministrstvu niso razkrili, ker njeno besedilo še ni dokončno usklajeno. Pojasnili pa so, da bo v veliki meri temeljila na strategiji razvoja iger na srečo, ki je bila izdelana leta 2010. Po obstoječi zakonodaji ima lahko v igralnicah, ki prirejajo žive igre na srečo, posamezno podjetje s povezanimi osebami največ dvajsetodstotni lastniški delež. Fizična oseba lahko obvladuje največ desetodstotni lastniški delež, pri čemer znaša zgornja meja, ki jo lahko pridobijo fizične osebe, 49 odstotkov. Po predlogu strategije, očitno pa tudi nove zakonodaje, bo omejitev, da ima lahko posamezno podjetje največ petinski lastniški delež, odpravljena. Toda delež v igralnici v lasti države, podjetij v državni lasti in občin bo lahko nižji od 51 odstotkov le v izjemnih primerih.

Če bi se strateškemu vlagatelju omogočilo lastniški vstop v igralnico, bi ta moral imeti najmanj 50 milijonov evrov osnovnega kapitala, biti dolgoročno plačilno sposoben, v zadnjih treh letih pa bi moral poslovati z dobičkom, so med drugim še predlagali v Hitu. Dober poznavalec globalnega igralniškega trga, ki je želel ostati neimenovan, je dejal, da je družb, ki bi izpolnjevale takšne pogoje, le nekaj. Karte v igralništvu so se namreč v zadnjih letih zelo premešale. Če so ključne vlogo v preteklosti igrale družbe iz Las Vegasa, so v zadnjem času primat prevzeli Azijci. Ali bodo spremembe zakonodaje morda omogočile tudi, da bo močno zadolženi Hit naposled lahko poiskal strateškega partnerja, ki bo v družbi pridobil več kot 50 odstotkov delnic, za zdaj ni znano.

Koliko bo znašala nova efektivna davčna stopnja za igralnice, še ni znano. Po naših informacijah so v Hitu konec lanskega leta, ko je finančno ministrstvo zainteresirano javnost pozvalo, naj posreduje predloge k novi igralniški zakonodaji, predlagali osemodstotno davčno stopnjo. Takšna stopnja naj bi spodbudila vlaganja v turistično infrastrukturo, tuji goste, ki so v glavnem enodnevni, pa bi v Sloveniji ostali več dni. Po Hitovem predlogu bi morala imeti megaigralnica najmanj 1500 igralnih avtomatov, 100 igralnih miz in 600 sob na zaokroženem območju s pripadajočimi športnimi, velneškimi in zabaviščnimi objekti. Za to, da bi bila lahko posamezna igralnica kategorizirana kot megazabavišče, pa so zahteve, navedene v državni strategiji, bistveno strožje. Poleg stotih igralnih miz bi moralo imeti takšno zabavišče 2000 igralnih avtomatov in 1000 sob.