cČufer se bo sestal s šefom evroskupine Jeroenom Dijsselbloemom, predsednikom Ekonomskega in finančnega odbora Thomasom Wieserjem, članom izvršilnega odbora ECB Jörgom Asmussenom, šefom ESM Klausom Reglingom in z evropskim komisarjem Ollijem Rehnom.

Sestanek, ki ga je potrdilo več različnih virov, je predviden v petek zvečer ob 19. uri v Dublinskem gradu. Na tem srečanju naj bi glavni akterji v območju evra skupaj z novim slovenskim finančnim ministrom ocenili razmere v Sloveniji.

Na enaki lokaciji bo sicer v Dublinu v petek dopoldne neformalno zasedanje finančnih ministrov držav v območju evra, v petek popoldne in v soboto pa neformalno zasedanje vseh finančnih ministrov EU.

Na samem zasedanju finančnih ministrov članic območja evra v petek dopoldne po navedbah virov pri evroskupini razprava o Sloveniji sicer ni predvidena, temveč bo Čufer kolegom le predstavil načrt nove vlade.

Finančni ministri držav v območju evra namreč od vsakega novega ministra vselej pričakujejo kratko predstavitev načrta vladnih politik, je v sredo pojasnil visoki vir pri evroskupini.

V evroskupini sicer poudarjajo, da po njihovih informacijah slovenska vlada ne namerava zaprositi za pomoč, ter zavračajo vsakršne primerjave s Ciprom. A obenem opozarjajo, da Slovenija močno potrebuje reforme, med drugim v bančnem sektorju.

Sporočila iz evroskupine so tako zelo podobna tistim iz Evropske komisije, kjer so v minulih dneh ostro posvarili, da so razmere resne in da se hitro slabšajo, a ocenili, da so še obvladljive, če bo nova vlada ukrepala naglo in odločno.