Razkrivamo nove podrobnosti v zgodbi o domnevno spornem podeljevanju cenovno ugodnejših vozovnic na Adrii Airways. Po podatkih, ki smo jih pridobili v uredništvu, je aktualni minister za notranje zadeve Gregor Virant z družino letel ceneje kot preostali kupci vozovnic tudi na račun popustov, do katerih je očitno prišel na sila nenavaden način.

Kot smo izvedeli, je Virantova družina za vsaj tri letalske vozovnice plačala nižjo ceno na račun poslovnega sodelovanja Adrie z ljubljanskim hotelom Park. Vsaj tako so namreč v Adrii v dokumentih med lanskim postopkom revizije spornih letov opravičevali, zakaj je Virant februarja 2010 za let do Frankfurta odštel manj kot preostali potniki. Pri tem je zelo verjetno, da so to pojasnilo »našli« šele naknadno, ko je takratno novo vodstvo Adrie zahtevalo odgovore na vprašanja o spornih popustih. Virantu naj bi tako Adria odmerila popust, ki je bil po podatkih iz dokumentov namenjen prodajnemu osebju tega hotela. Torej njegovim uslužbencem, ki so letalske vozovnice prodajali v paketu z nočitvami v hotelu in s tem privabljali tujce v Slovenijo.

Seznam ni en, seznamov je več

Gre za nov, nedvoumni dokaz, da Virant do nižjih cen letalskih vozovnic očitno ni bil upravičen. Četudi je za let do Frankfurta februarja 2010 res odštel 150 evrov na osebo, kot je zatrdil v pojasnilih prejšnjih teden (te je podkrepil s plačilnim nalogom), je to po podatkih Adrie še vedno skoraj dvakrat manj od povprečne cene v redni prodaji.

Na seznamu, ki je nastal na podlagi revizije na Adrii in na katerega so bili uvrščeni zgolj tisti prejemniki ugodnejših vozovnic, za katere na Adrii niso mogli najti ustrezne obrazložitve, je bil sicer kot sporen zaznan le februarski let Virantove soproge v Frankfurt, pa čeprav so bili na istem letalu tudi preostali člani družine Virant. V dokumentih Adrie je namreč kot obrazložitev popusta pri letu Virantove soproge mogoče najti le pripis, da je šlo za naročilo takratnega prvega moža Adrie Tadeja Tufka. Sodeč po dokumentaciji, ki jo je pripravila delovna skupina šestih uslužbencev, je Adria na račun leta vsakega od štirih članov družine Virant do Frankfurta prejela po 38,75 evra – pri treh je bilo to očitno utemeljeno s sodelovanjem s hotelom Park. Te tri letalske vozovnice je mogoče najti na prvotnem neprečiščenem seznamu spornih letov, po dostopnih informacijah pa so bili naknadno izvzeti ravno zaradi omenjenega sodelovanja s hotelom Park.

Virant ni en, Virantov je več

Kako so lahko v nacionalnem letalskem prevozniku Virantu, ki se je leta 2010 preživljal s svetovanjem in predavanji, sploh omogočili popust za uslužbence hotela Park, v katerem sam ni bil nikdar zaposlen? Kot je razbrati iz pojasnila odgovornih v hotelu, se je to očitno zgodilo po zaslugi dejstva, da je bil v njem v tem času zaposlen Virantov soimenjak Gregor Virant. »Ta je v okviru službenih obveznosti kot tržnik tudi potoval z različnimi letalskimi prevozniki. Vendar pa ne gre za isto osebo, kot je minister,« nam je včeraj odgovorila Urša Malovrh, pomočnica direktorja v podjetju Tabor Ljubljana, siceršnjem lastniku hotela.

Kljub temu ni nobenega dvoma, da je v Frankfurt februarja 2010 z Adrio letela družina aktualnega ministra in ne njegovega soimenjaka. To poleg številk letalskih vozovnic in pripadajočih imen potnikov dokazuje prav plačilni nalog, ki nam ga je poslal Virant (ta kot datum plačila navaja 29. januar 2010). Tudi uslužbenec hotela Gregor Virant takrat z Adrio nikoli ni letel v Frankfurt – v hotelu Park so nam sporočili, da je prek Frankfurta letel na Irsko, a šele konec junija 2010.

Če je bil torej uslužbenec hotela Gregor Virant do cenejše vozovnice upravičen, gre isto utemeljitev težko sprejeti pri članih družine ministra Viranta. Ob tem se zastavlja več vprašanj. Najprej, zakaj so v Adrii sploh iskali utemeljitev za cenejše lete pri ministru Virantu, glede na to, da slednji trdi, da nikoli ni bil deležen izrednih popustov. Spet drugo vprašanje je, kako je mogoče, da se v dokumentih letalskega prevoznika kot razlog za popust pri ministru navajajo razlogi, do katerih je bila v resnici upravičena druga oseba. Z vprašanjem, zakaj se sodelovanje z ljubljanskim hotelom Park pojavi kot obrazložitev pri dodelitvi ugodnejših vozovnic ministru Virantu in članom njegove družine, smo se včeraj obrnili tudi na Adrio, vendar so nam iz službe za odnose z javnostjo sporočili, da so pristojni na dopustu.

Tufek stična točka med Adrio in hotelom Park

Stična točka med Adrio Airways in dejanskimi lastniki hotela Park je sicer prav Tadej Tufek. Hotel Park je namreč prek podjetja Projekt hoteli v lasti podjetja Palmisano Investments Limited s sedežem na Cipru. Čeprav ciprski poslovni register ni dostopen javnosti, smo iz zanesljivih informacij izvedeli, da ga prek še enega podjetja obvladujeta Danijel Viljevac in Uroš Glavan, nekdanja sodelavca privatizacijskega mogotca Igorja Laha. Ob tem velja omeniti, da je Glavan na zadnjih skupščinah Projekta hotelov zastopal tako ciprskega lastnika kot pred njim britansko družbo Lansdowne Hall Limited.

Viljevac in Glavan naj bi bila dobra prijatelja nekdanjega predsednika uprave Adrie Tufka, z njim pa ju iz preteklosti povezujejo tudi nekatere domnevno sporne zgodbe. Nenazadnje sta na veliko poslovno sodelovala z Gradbenim podjetjem Grosuplje (GPG), ki je bilo prvotno v lasti Igorja Laha. Kot smo razkrili v Dnevniku, so tudi lastniške in poslovne povezave GPG, ki je bil v določenem obdobju celo glavni izvajalec nepremičninskih poslov Adrie, vodile do Tufka.