Na Cipru se od 17. julija mudi 30-članska delegacija Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada, ki preverja, ali ta otoška članica evrskega območja evra izpolnjuje cilje, na katere je marca pristala v zameno za 10 milijard evrov finančne pomoči, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dogovor o pomoči Cipru temelji na korenitem prestrukturiranju bančnega sektorja, v skladu s katerim se morajo veliki varčevalci Bank of Cyprus v zameno za lastniški delež odreči skoraj 50 odstotkom svojih prihrankov.

Druga največja banka Liki je medtem v procesu likvidacije, njeno premoženje pa so razdelili na slabo in dobro. Dobri del bo po izvedbi vseh postopkov vrednotenja prevzela Bank of Cyprus, ostalo pa se bo preneslo na t. i. slabo banko.

"Sogovorniki so na današnjem srečanju v Nikoziji ugotovili, da se razmere stabilizirajo, kar bo dalo zagon gospodarstvu, da bi izšlo iz krize," je povedal Papadopulos.

Minuli konec tedna so potekala intenzivna pogajanja o tem, koliko bodo izgubili veliki varčevalci Bank of Cyprus, danes pa so se vendarle dogovorili za 47,5-odstotni delež. Ta delež se bo pretvoril v kapital banke.

Pred tem se je ugibalo, da bi lahko ta delež znašal tudi do 60 odstotkov, medtem ko si je ciprska banka ves čas prizadevala za manj kot 50-odstotni delež.