Skupina Krka je leto 2013 končala z rekordnih 173 milijonov evrov čistega dobička, kar je 13 milijonov evrov več kot leto prej in nekoliko nad napovedmi uprave in analitikov. Višina dobička je očitno presenetila tudi vlagatelje, saj je delnica novomeškega farmacevta po objavi rezultatov poskočila skoraj za dva odstotka.

Lansko poslovanje je bilo popolnoma v znamenju Ruske federacije. Tamkajšnja več kot 20-odstotna rast prihodkov je namreč v celoti nadoknadila padec prodaje v jugovzhodni in zahodni Evropi. Skupina Krka je tako lani ustvarila 1,2 milijarde evrov prihodkov, kar je pet odstotkov več kot leto prej in polovico več kot leta 2007. Toda na drugi strani je imel padec vrednosti ruskega rublja in nekaterih drugih lokalnih valut izrazito negativen vpliv na končni rezultat Skupine Krka. Neugodna gibanja na valutnih trgih so namreč dobiček znižala kar za 27,6 milijona evrov. Pozitivno sta na dobiček vplivala nižja efektivna davčna stopnja in boljše obvladovanje stroškov poslovanja. Ti so se povečali za 40 milijonov evrov manj, kot so se zvišali prihodki. To je Krki med drugim omogočilo, da je kljub visokemu izplačilu dividend odplačala vsa posojila in je bila konec leta popolnoma nezadolžena.

Po več letih so se lani zvišale tudi marže iz poslovanja. Skupina Krka je tako za vsakih sto evrov prihodkov ustvarila skoraj 27 evrov dobička iz poslovanja pred amortizacijo in 14,4 evra čistega dobička. Dobičkonosnost poslovanja novomeškega farmacevta je bila lani občutno nad povprečjem generične farmacevtske industrije, vendar še vedno nižja kot pred začetkom krize. Sodeč po napovedih uprave naj bi se marže letos ponovno nekoliko znižale. Dobiček naj bi ostal na lanskoletni ravni, medtem ko v družbi pričakujejo štiriodstotno rast oziroma 1,25 milijarde evrov prihodkov. »Vzhodna Evropa, v kateri Rusija predstavlja največji posamični trg, bo tudi letos ostala naša vodilna regija po vrednosti prodaje. K uresničitvi prodajnih načrtov bo prispevala tudi nova tovarna, ki je oktobra že začela pakirati končne izdelke, v decembru pa so bili izpolnjeni tudi pogoji za začetek proizvodnje polizdelkov,« pojasnjuje predsednik uprave Krke Jože Colarič.

Vedno bolj je očitno, da se uprava Krke sooča z velikimi strukturnimi spremembami pri poslovanju. Če je bilo v preteklosti ključno gonilo rasti predvsem visok delež novih izdelkov, danes zaradi varčevalnih ukrepov v zdravstvu v ospredje stopata obvladovanje stroškov poslovanja in rast količinske prodaje. Tega se očitno zavedajo tudi v Krki, kjer večino naložb usmerjajo v gradnjo novih tovarn. Konec letošnjega leta naj bi se začela proizvodnja v novem kompleksu v Krškem, v katerega bodo vložili 85 milijonov evrov. Po ocenah analitikov bo ključno predvsem leto 2016. Konec prihodnjega leta naj bi namreč v Krki končali 200 milijonov evrov vredno naložbo v nov proizvodni obrat v Ločni v Novem mestu, ki bo njihove zmogljivosti povečal kar za 4,5 milijarde tablet na leto.