Martin Odlazek, ki se je zaradi vprašljive razprodaje premoženja v Lepenki znašel v predkazenskem postopku, je v zadnjih nekaj letih, ko je pospešeno gradil svoj tiskarski, papirnopredelovalni in medijski imperij, postal lastnik več milijonov evrov vrednih nepremičnin po vsej Sloveniji in tudi na Hrvaškem. Čeprav mu njegova skupina Krater po javno dostopnih podatkih ni izplačala niti evra dividend, je med drugim kupil Grad Selo na Dolenjskem z več hektarji zemljišč, travnikov in gozdov ter vilo v Strunjanu. Daleč najbolj je odmeval nakup razkošne vile na hrvaškem otoku Čiovo pri Trogirju, za katero naj bi odštel kar 2,5 milijona evrov.

Kot smo izvedeli, je graščino konec leta 2010 z izročilno pogodbo prenesel na sina Nejca Odlazka, sam pa naj bi se preselil na posestvo v naselju Mikote blizu Krškega, kjer naj bi živel še danes. Našli smo tudi Odlazkovo hišo in gospodarsko poslopje tik ob cistercijanskem samostanu v Stični, pa več hektarjev zemljišč, ki se nahajajo južno od Ivančne Gorice, okoli čistilne naprave. Iz dokumentov, ki smo jih pridobili v uredništvu, je razvidno še, da je Martin Odlazek lastnik zemljišč v Beli krajini, ob meji s Hrvaško. Tam naj bi imel na reki Kolpi, kot trdijo naši viri, tudi več mlinov.

Če je Martin Odlazek v svoji lasti zadržal še nekaj nepremičnin manjše vrednosti, denimo vinograd severno od Metlike, je na svoje sinove in hčer z izročilnimi pogodbami prenesel kopico drugih nepremičnin in nepozidanih zemljišč. Omenimo le apartma nad Lucijo na Obali, po podatkih Gursa vreden okoli 200.000 evrov. Na prepisane nepremičnine je hkrati vknjižil plombo, na podlagi katere ne smejo biti prodane ali obremenjene s hipotekami.

Kako je Martin Odlazek zmogel financirati nakup tolikih nepremičnin, ostaja velika neznanka. Njegove družbe mu namreč, kot že rečeno, niso izplačevale dividend. Do sredstev za nakup bi lahko prišel s prejemki iz naslova vodenja svojih družb. V svoji karieri je bil direktor ali zastopnik nekaj deset različnih družb, vendar je do danes odstopil že s praktično vseh položajev. Trenutno Martin Odlazek opravlja le še funkcijo likvidacijskega upravitelja Palome iz Prevalj in člana nadzornega sveta Komunale Lendava. Koliko sredstev je na ta račun prejel, če sploh, ni znano, saj le redke družbe razkrivajo podatke o tovrstnih izplačilih.

Ena od možnih razlag pa je ta, da so Martinu Odlazku pri nakupih pomagale kar njegove družbe. Po podatkih iz zemljiške knjige je bil namreč grad, ki ga je prenesel na sina, vse do decembra 2004 v lasti njegovega podjetja Algas. Takrat je Martin Odlazek posestvo kupil, Algas pa prodal svojemu Papirju Servisu. Po drugi strani je leta 2009 kupljena hiša v Kostanjevici na Krki uradno v lasti podjetja Eurofit, prek katerega Martin Odlazek obvladuje svojo skupino Krater. Navedeno sicer velja le za hišo, ne pa tudi za manj vredna pripadajoča zemljišča, ki so v njegovi osebni lasti.

Danes »prazno« podjetje Algas, ki služi vzdrževanju strukture Odlazkovega imperija, je povezano tudi s hrvaško vilo, ki naj bi jo kupil nekje po letu 2009. Zanjo naj bi Ivici Šurjaku, legendarnemu splitskemu in nekdanjemu jugoslovanskemu nogometnemu reprezentantu, po poročanju medijev odštel poltretji milijon evrov. Po javno dostopnih podatkih je Martin Odlazek neposredni lastnik vile z bazenom tik ob morju. Algasovo hrvaško podjetje Lepin pa je prišlo do koncesije za uporabo luke za posebne namene, in sicer veza na predelu Punta v občini Okrug.

Ali so katerega od omenjenih nakupov financirale družbe iz skupine Krater, iz njihovih letnih poročil ni razvidno. Že pred časom smo poročali, da je Odlazkov poslovni imperij močno zadolžen pri bankah, in to po precej visokih obrestnih merah, njegovo lastništvo pa poskušajo z medsebojnimi posojili vzdrževati družbe same. Podatki o poslovanju skupine Krater v lanskem letu še niso na voljo. Predlani pa ji ni uspelo kaj prida zmanjšati zadolženosti, saj so ji prihodki znova upadli. Za nameček je denarni tok iz poslovanja, ki pokaže, koliko denarja ostane za naložbe, poplačilo dolga in obresti ter morebitno izplačilo dividend, skorajda v celoti presahnil.