Omenjena banka se je sicer nemudoma pritožila na izid stresnega testa in sporočila, da je metodologija Federal Reserv pomanjkljiva v svojih temeljih. Ally Financial trdi, da ima dovolj kapitala, da vzdrži tudi najslabši scenarij.

Lani so na stresnem testu padle štiri od 18 največjih finančnih ustanov. Poleg Ally Financial so bile to še Citigroup, SunTrust Banks in zavarovalnica MetLife. Slednja je svoj bančni posel že odprodala in letos ni bila podvržena testu. SunTrust je požrla padec na izpitu, Citigroup pa se je pritožila, da so bili izidi nepravilni, saj je imela dovolj kapitala.

Le novih delnic ne bi mogla izdati v primeru najslabšega scenarija. Ta je pri letošnjem testu predvideval recesijo v ZDA, Evropi in Aziji, porast stopnje brezposelnosti v ZDA na 12 odstotkov in padec cen stanovanjskih nepremičnin za 20 odstotkov.

Federal Reserve je sporočila, da je 17 bank bolje pripravljenih na ta scenarij kot kadarkoli od leta 2008. Imajo manj slabih posojil v primerjavi z lanskim letom. Le Ally Financial nima dovolj kapitala, da ostane pri življenju, če bi res prišlo do najhujšega.

Ameriške banke torej okrevajo po zadnji krizi, vendar še niso povsem spuščene z verige centralne banke. Ta se bo prihodnji četrtek odločila, ali bo bankam dovolila, da zvišajo svoje dividende in odkupijo lastne delnice.

Delničarji se namreč pritožujejo nad nizkimi dividendami, vendar pa jih centralna banka ne dovoli zvišati, dokler ne bo jasno, da imajo banke dovolj kapitala, da lahko tudi ob tem preživijo novo recesijo.