Prvi privatizacijski sveženj naj bi torej poleg ostalih koalicijskih strank podprlo tudi več kot sedem poslancev SD, je v odgovoru na vprašanje, koliko glasov SD je natančno zagotovljenih, odgovoril Han. Zatrdil je, da to ne pomeni razkola v stranki.

"Srce se mi trga, da moramo prodajati premoženje, ki so ga generacije ustvarjale. A v življenju pridejo položaji, tudi doma, ko moraš kakšno stvar prodati, da lahko naprej deluješ. Sčasoma jo morda lahko tudi kupiš nazaj," je dejal Han.

Koalicija je sicer minuli teden sporočila, da je glede podpore prvemu svežnju podjetij za prodajo usklajena, v soboto pa je prvak SD Igor Lukšič dejal, da se bodo poslanci SD o tem še odločili.

Lukšič: Gradivo je še vedno slabo

Lukšič je danes ocenil, da je gradivo za prodajo prvih podjetij tudi po tem, ko so ga popravili, še vedno slabše, kot je bila klasifikacija državnih naložb, ki jo je pripravila vlada Janeza Janše. Po Lukšičevih besedah tako v SD še vedno niso zadovoljni s procesom priprave seznama podjetij, niti ne z dopolnitvijo gradiva. V SD seznamu podjetij nasprotujejo tudi zato, ker želijo prej imeti strategijo razvoja gospodarstva, je še dodal predsednik te stranke.

Opozoril je, da je improviziranje v vladi slabo, saj da bi bilo treba utemeljiti, zakaj se na seznam uvršča še 10 podjetij več kot je bilo sprva predvideno.

Do dogovora prišlo že minuli teden, zatrjuje Bratuškova

Predsednica vlade Alenka Bratušek pa je na današnji novinarski konferenci zatrdila, da je do dogovora koalicije glede privatizacije vsekakor prišlo že minuli teden. Glede Lukšičevih izjav po njenih besedah niso potrebni dodatni odgovori, ker "je v preteklosti govoril že marsikaj, pa so se stvari več ali manj iztekle kot je treba".

Tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec meni, da so različne izjave, ki prihajajo iz SD, "bolj za dnevno politične potrebe". V koaliciji je namreč po njegovih besedah vedno tako, da ima "vsak koalicijski partner specifične interese". Ali lahko nadaljnja privatizacija ogrozi koalicijo, pa je treba po Erjavčevih besedah vprašati Hana oziroma SD.

K privatizaciji so se zavezali tudi v koalicijski pogodbi

Erjavec je še poudaril, da so se k privatizaciji zavezali tudi v koalicijski pogodbi. Lukšič pa je ravno nasprotno spomnil, da so se v koalicijski pogodbi zavezali k začetku prodaje enega podjetja. "Je pa res, da je DeSUS zelo pragmatična stranka, ki se ukvarja le z eno zadevo, to so pokojnine. Glede strateških vprašanj se ne spušča v razprave, ker jih, izgleda, v glavnem ne razume," je bil do DeSUS oster Lukšič.

Slišati je sicer, da se v vladi pogovarjajo tudi o klasifikaciji, privatizacijski shemi. Erjavec pravi, da se koalicija o tem pogovarja le na načelni ravni, vendar tudi po njegovem mnenju morajo strategijo čim prej pripraviti. "A saj vidite, da se pogovarjamo šele o prvem svežnju podjetij, pa še tukaj imamo očitno različna mnenja," je dodal.