še eno leto, ko bo gospodarska aktivnost še padala

Naivno bi bilo pričakovati, da lahko vse obrnemo v enem letu

"Glede na zamik nekaterih ključnih projektov, na primer sanacije bančnega sistema, vse kaže, da je pred nami - razen če ne bo kakšnih bistvenih premikov - še eno leto, ko bo gospodarska aktivnost še padala," pa je napovedi za prihodnje leto pospremil direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

Po njegovem mnenju bi bilo naivno pričakovati, da lahko po tem, ko so 10 ali več let opozarjali, da gredo stvari v napačno smer, vse obrnemo v enem letu. "Za trajnejše okrevanje potrebujemo paket ukrepov na širši fronti, to pa zahteva čas," je izpostavil.

Luč na koncu tunela

Za Slovenijo se bo luč na koncu predora pokazala, ko se bomo resno postavili nasproti krizi, je menil Vasle. "Ko bomo vsi, ne samo vlada, temveč tudi socialni partnerji doumeli, da so razmere tako resne, da ne moremo več delovati z malimi, polovičarskimi ukrepi in neskončnim usklajevanjem ukrepov, ki z vsakim krogom usklajevanja še bolj izvodenijo," je orisal.

Kot je ocenil, potrebujemo tri, štiri sklope ukrepov. "Pri konsolidaciji, kjer imamo začrtane primanjkljaje, ki jih hočemo doseči, bi končno morali priti na dan s konkretnimi ukrepi. Investitorjem bi morali povedati, da bomo ta cilj dosegli s tremi ali štirimi zelo jasnimi ukrepi," je bil jasen.

Težave imamo na trgu dela, vsi nas opozarjajo na težave v bankah, ki smo jih zdaj sicer začeli reševati, a največji bolniki so še nedotaknjeni. Povedati bi morali, kaj bomo na daljši rok naredili s socialnimi sistemi ob dejstvu, da se prebivalstvo relativno hitro stara. Pri tem pa bomo morali gospodarstvu zagotoviti razmere, da bo lahko proizvajalo izdelke, ki jih bo lahko prodalo na tujih trgih, je povzel.