"Za prihod v Slovenijo smo se odločili, ker smo si že nekaj časa želeli prodreti na območje jugovzhodne Evrope, ki je zelo zanimivo tržišče tudi za naše obstoječe produkte, kot so fotovoltaika in druge naše dejavnosti. Almont je dobra tovarna z odličnimi izkušnjami ter kakovostnim osebjem, ima pa tudi zelo dobro in kakovostno paleto izdelkov," je dejal Rosenstatter, ki mu ni žal, da so se tako odločili, saj posli tečejo dobro.

Slovensko podjetje bo v prihodnosti po njegovih besedah pomemben del Alumera, ki ima v poslovnem svetu že več kot dve desetletji izkušenj. Skupina je prisotna tudi na Nizozemskem in v Nemčiji, s podobno proizvodnjo kot v Sloveniji pa se ukvarja še na Poljskem. To pomeni, da imajo tudi s to vrsto poslov že kar nekaj izkušenj, slovensko podjetje pa po prometu pomeni okoli osem odstotkov celotnega prometa skupine, je pojasnil Rosenstatter.

Sicer pa bo bistriško podjetje tudi v prihodnje izdelovalo aluminijske izdelke za končne kupce in se vključevalo v večje gradbene projekte. Kot načrtujejo, naj bi se njihova proizvodnja približno polovično delila na oba sektorja, pri čemer se bo drugi del delil na velike projekte, kakršne je v preteklosti opravljal tudi Almont sam, in manjše gradbene projekte za obstoječe gradbince kovinskih konstrukcij.

Alumero je s poslovanjem v Slovenski Bistrici začel junija lani, v pol leta pa je ustvaril okoli 3,8 milijona evrov prihodkov od prodaje in ustvaril za 140.000 evrov dobička. V letošnjem letu načrtujejo najmanj podvojitev tega dosežka, kar pomeni nekje do 7,5 milijona evrov, to pa naj bi ustvarili z 80 zaposlenimi, kolikor jih je trenutno v podjetju. Če se bo izkazala potreba po več delavcih, jih bodo dodatno zaposlovali.

"Če nam bo uspelo uresničiti naše načrte, bomo število zaposlenih podvojili. Verjetno še ne v naslednjem letu, v srednjeročnem obdobju pa to načrtujemo. Večina zaposlenih prihaja iz Almonta, saj imajo zelo dobre izkušnje v tem poslu, svoje delo dobro opravlja tudi uprava," je dejal Rosenstatter, ki je vodenje podjetja prepustil nekdanjim vodilnim Almonta.

Sicer pa so najpomembnejši trgi za slovenski del Alumera poleg domačega še Avstrija in Nemčija, v prihodnje pa se želijo širiti na Hrvaško, kjer se bodo že prihodnji teden s svojimi izdelki predstavili na sejmu. Njihovi napori bodo usmerjeni v prodajo po vsej Evropi.

Alumero je v Slovenski Bistrici še vedno zgolj najemnik nepremičnine, ki je po propadu Almonta v lasti Hypa, mehanizacija pa je še vedno del stečajnega postopka in so jo prav tako najeli. Rosenstatter je zagotovil, da je njihova namera vse to odkupiti, če bodo le dobili priložnost. Za zdaj namreč dražbe še ni bilo in ne ve, kdaj se bo zgodila. Nekaj zastojev je tudi zaradi določenih članov upniškega odbora, ki prihajajo tudi iz konkurence in po njegovem mnenju delajo predvsem za lastne interese.

Sicer pa avstrijski vlagatelji od države ne pričakujejo finančne pomoči, saj ne gre za "greenfield" investicijo, kot tuji vlagatelji pa na slovensko naklonjenost prihodu tujcev gledajo realno. A po njegovih besedah visoke cene nepremičnin in zemljišč glede na siceršnjo krizo v Sloveniji ne pripomorejo ravno veliko k temu, da bi se tuji investitorji lažje odločali za vlaganje v Sloveniji.