Kot je za STA povedala namestnica vodje analitike Unicredit banke za srednjo in vzhodno Evropo Carmelina Caruzzo, je v to znižanje delno vštet tudi prenos terjatev na slabo banko. Treba pa je videti, koliko terjatev se bo v resnici preneslo, je poudarila.

Slovenija je tudi najslabši trg za ustvarjanje dobička bank v regiji, saj je donos na kapital negativen, medtem ko sta najbolj dobičkonosni Turčija in Rusija.

Kljub temu pa se razmere v Sloveniji izboljšujejo, je na vprašanje o razmerah v Sloveniji za STA povedal direktor Unicredit banke za srednjo in vzhodno Evropo Gianni Franco Papa. Lani je bil donos na kapital v Sloveniji negativen v višini 2,1 odstotka, letos pa bo negativen v višini 1,9 odstotka. Donos na kapital npr. v Nemčiji je 0,3-odstoten, v Avstriji 0,2-odstoten, na Hrvaškem 0,3-odstoten, v Srbiji pa 0,5-odstoten.

Unicredit bo ostal v Sloveniji

Kljub negativnemu donosu na kapital v Sloveniji bo Unicredit ostal na slovenskem trgu, je napovedal Papa. Slovenija je kljub majhnosti pomemben trg za banko, tudi zato ker je država močan gospodarski partner Italije in Avstrije, kjer je Unicredit pomemben igralec. Poleg tega pa je Slovenija kot prva prešla nove strožje obremenitvene teste, kjer se je Unicredit dobro odrezala.

Regija bo med letoma 2013 in 2015 beležila rast depozitov in kreditov, največ v Turčiji in Rusiji (17 odstotkov oz. 14,7 odstotka), Slovenija pa je na repu lestvice. Obseg danih kreditov se bo v omenjenem obdobju namreč le v Sloveniji zmanjšal, in sicer za 1,1 odstotka.

Padec bo predvsem posledica manjšega povpraševanja po posojilih na podjetniški ravni. Prav tako bo Slovenija v omenjenem obdobju zabeležila najnižjo rast depozitov, in sicer 0,9-odstotno. Najvišjo rast bo beležila Turčija, 17-odstotno, pred Slovenijo pa se je na začelju uvrstila Madžarska, z 1,8-odstotno rastjo depozitov.

Regija okreva

Kot je na današnji novinarski konferenci Unicredit banke na Dunaju ob robu letne konference Euromoney povedal Papa, regija okreva. Bruto domači proizvod (BDP) regije se bo v povprečju zvišal za dva odstotka, medtem ko bodo države zahodne Evrope v povprečju beležile 1,5-odstotno rast.

Kažejo se tudi zmerni znaki okrevanja na področju posojilne dejavnosti v regiji, saj se obseg danih posojil povečuje. Prav tako solidno raste tudi obseg depozitov, je poudaril. Ob tem je ocenil, da je kljub težavam regija srednje in vzhodne Evrope za bančni sektor zanimiva, saj je npr. donos na kapital v povprečju dvakrat višji kot v zahodni Evropi.