NLB v razpisu predstavlja Trimo kot enega vodilnih ponudnikov rešitev za gradnjo s proizvodnimi zmogljivostmi v Sloveniji, Srbiji, Rusiji in Združenih arabskih emiratih, ki prodaja svoje proizvode v več kot petdesetih državah po vsem svetu. Prodajni postopek bo potekal v dveh fazah. V prvi fazi bodo potencialni kupci na podlagi predstavitvene dokumentacije povabljeni k posredovanju nezavezujočih ponudb, v drugi fazi pa bodo na podlagi prejetih ponudb izbrani potencialni kupci lahko opravili skrbni pregled družbe.

Medtem ko banke iščejo kupca za Trimo, prihajajo iz Trebnjega grožnje, da družba brez garancijskega potenciala bank, odobrenega v prihodnjih dveh tednih, ne bo preživela. Banke so Trimu garancijski potencial v višini sedem milijonov evrov obljubile, a po naših informacijah želijo jasen odgovor na vprašanje, čemu natančno bodo garancije namenjene. Iz Trima so sporočili, da jim je letos uspelo pridobiti pomembne projekte, med drugim računalniški podatkovni center in kulturni center v Veliki Britaniji ter obsežen industrijski kompleks v Iraku. Na omenjenih projektih bodo uporabljeni modularni fasadni sistemi in energetsko učinkoviti paneli, najnovejši razvojni dosežki Trimove ekipe. Na nezavidljiv položaj je ob nedavnem obisku Trima opozoril tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Metod Dragonja, o čemer smo že poročali. »Banke so se v pogodbi o krovnem prestrukturiranju Trima zavezale, da bodo zagotovile sedem milijonov evrov finančnih poroštev, vendar jih ne zagotavljajo. Če banke v petnajstih dneh ne bodo zagotovile tega denarja, bo Trimo ugasnil v mesecu dni do dveh,« je opozoril Dragonja.

Trimo je vzorčni primer prestrukturiranja slovenskega gospodarstva in dokaz, da odprava solventnosti prezadolženega podjetja še ne zagotovi hkrati tudi njegovega nadaljnjega obstoja. Brez vzdržnega poslovnega modela, podprtega z zadostno likvidnostjo, preprosto ne gre. ks