Najmanjša koalicijska stranka DeSUS bo vendarle podprla pomembno novelo zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH). Še včeraj dopoldne se je zdelo, da minister za finance Uroš Čufer in prvak DeSUS Karl Erjavec pri prihodnjem statusu Kapitalske družbe (Kad) ne bosta mogla uskladiti stališč, nato pa je spor rešila premierka Alenka Bratušek.

Predlagala je kompromis, po katerem bi Kad obdržal suverenost pri upravljanju svojega milijardo evrov vrednega premoženja. To so v zadnjih dneh zahtevali v DeSUS. Po drugi strani Kad ne bo mogel odločati po svoje pri prodaji deleža v Telekomu Slovenije in privatizaciji drugih naložb. Prav tako bo glasovanje na skupščinah usklajeno med Kadom in SDH. Čeprav je ohranitev ločenega upravljanja državnih naložb v nasprotju z zakonom o SDH, je Bratuškova zagotovila, da se je Čufer s takšnim predlogom strinjal.

»Če ne moremo centralizirati lastništva, dajmo vsaj upravljanje,« je še pred sestankom Erjavca s predsednico vlade poudaril Čufer. »Pričakujemo, da bodo vsi koalicijski partnerji kljub pregovarjanju sprejeli (prvotni, op. p.) predlog. Nobenega racionalnega elementa ni, da ne bi sprejeli katerega koli od dosedanjih predlogov,« je bil neomajen Čufer. Zavrnil je tudi kritike, da bi z ukinitvijo Kada (nazadnje z omejitvijo njegovih pooblastil) brisal dvajset let nastajajoči družbeni dogovor med sedanjimi in bodočimi upokojenci, javnimi uslužbenci, denacionalizacijskimi upravičenci in drugimi. »V ničemer ga ne rušim. Čeprav bi se lahko začeli nekoč tudi o tem pogovarjati,« je dejal minister za finance.

Po novem tudi ne bo ločene klasifikacije naložb, delitve na strateške, pomembne in portfeljske, ampak bo ta del strategije, ki bi morala biti pripravljena v treh mesecih od uveljavitve zakona. Čufer zagotavlja, da si bodo na ministrstvu prizadevali strategijo pripraviti prej kot v treh mesecih. Načrt je, da se podjetja najprej razdeli po sektorjih, nato se za vsak sektor naredi kratko analizo, kaj želi država v njem doseči. Zadnji korak je klasifikacija posameznih državnih naložb znotraj sektorjev.

Čeprav je z včerajšnjim dogovorom izginila glavna ovira za sprejem pomembne novele, z njo še zdaleč niso zadovoljni sindikati. Ti so si namreč želeli vzpostavitve tako imenovanega demografskega sklada, v katerega bi se med drugim stekal del kupnin od prodaje državnih podjetij. Na drugi strani delodajalci zahtevajo spremembe zakona o dostopu do informacij javnega značaja.