Kot je danes objavil Eurostat, je bil po revidiranih podatkih obseg gradbenih del februarja na mesečni ravni v območju evra nižji za 0,3 odstotka, medtem ko se v sedemindvajseterici ni spremenil.

Med državami, za katere je Eurostat imel podatke, se je obseg gradbeništva marca v primerjavi s februarjem skrčil v desetih in okrepil v štirih državah. Največje padce so zabeležile Portugalska (-10,7 odstotka), Češka (-7,6 odstotka) in Slovaška (za pet odstotkov), medtem ko sta imeli najvišjo rast Romunija (+2,8 odstotka) in Španija (+2,4 odstotka).

V Sloveniji se je obseg gradbeništva marca na mesečni ravni znižal za 3,9 odstotka.

Obseg gradbenih del se je marca tudi na letni ravni znižal v desetih državah in zvišal v štirih državah. Največje padce so zabeležile Slovenija (-31,8 odstotka), Češka (-19 odstotkov), Poljska (-16,9 odstotka) in Portugalska (-16,7 odstotka), medtem ko sta imeli najvišjo rast Španija (+16,6 odstotka) in Madžarska (+9,9 odstotka).

Eurostat je danes objavil tudi podatek za prvo četrtletje. Obseg gradbenih del se je v prvih treh mesecih v primerjavi s predhodnim četrtletjem v območju z evrom znižal za tri odstotke, v celotni EU pa za 2,8 odstotka. Glede na prvo četrtletje lani pa se je obseg gradbenih del v območju z evrom skrčil za 4,2 odstotka in v EU za 5,2 odstotka.

Slovenija je v prvem četrtletju na četrtletni ravni beležila 6,4-odstotni padec in na letni ravni 24,2-odstotnega. Slovenija je tako na četrtletni kot letni ravni med državami, za katere je Eurostat imel podatek, utrpela največji upad gradbeništva.