Sindikat pilotov je prekinil stavko in v torek z upravo družbe nadaljuje pogajanja o novi kolektivni pogodbi, zaradi katere so s sindikatom kabinskega osebja prejšnji torek tudi vstopili v stavko.

Sindikat je danes potrdil, da so dosegli dve tretjini svojih zahtev. Uprava Croatie Airlines je medtem pojasnila, da so s piloti dosegli dogovor glede plač in ostalih materialnih pravic, dogovorjeno pa da ne ogroža načrta prestrukturiranja družbe.

»Tudi s kabinskim osebjem smo zbližali stališča v zadnjih nekaj dni,« je danes povedal tiskovni predstavnik Croatia Airlines Davor Janušić in dodal, da obstaja nekaj točk, na katerih pa obe pogajalski strani vztrajata pri svojih pogojih.

Zaradi nadaljevanja stavke kabinskega osebja bo tudi v torek veljal spremenjeni vozni red. »Zadeve glede poletov se ne bodo spremenile, ker letala ne morejo leteti brez kabinskega osebja,« je izpostavila predstavnica sindikata kabinskega osebja letal Ivana Lojo.

Poudarila je, da stevardese in stevardi nadaljujejo s stavko, potem ko so danes zavrnili predlog uprave, da bi na plačah stevardes v družbi privarčevali več kot 3,5 milijona kun (467.000 evrov). Kabinsko osebje zahteva tudi enake pogoje, kot so bili v kolektivni pogodbi, ki je potekla konec marca.

Janušić je še povedal, da bo najbolj natančen seznam poletov, ki jih bodo Croatia Airlines opravila z najetimi letali ali s partnerskimi družbami, objavljen v torek zjutraj na spletni strani družbe. Možno je, da bodo tudi v torek najeli letala Adria Airways, kot so to počeli vsak dan od začetka stavke.

»Pomembno je poudariti, da nihče izmed naših potnikov ne bo ostal na letališčih, sicer pa bodo imeli nekoliko spremenjena potovanja,« je še dejal Janušić.

Croatia Airlines je morala danes odpovedati 34 poletov. Zaradi sedemdnevne stavke imajo pa ima družba za dober milijon evrov izgube.