Če so v preteklosti veliko večino Slovencev, ki so se poleti odpravili na dopust na Hrvaško, jezile tudi zasoljene cene mobilnih klicev in predvsem podatkovnega gostovanja, je vstop naših južnih sosedov v Evropsko unijo temu naredil konec. V nemilosti požrešnih evropskih operaterjev pa ostaja desetina Slovencev, ki dopustuje v Črni gori, Bosni in Hercegovini, Turčiji in v Srbiji. Za minuto klica v Slovenijo jim bodo namreč še vedno zaračunali od 10- do 30-krat več kot za enako storitev v domačem omrežju.

S ponedeljkom je prišlo tudi do novega vsesplošnega znižanja maloprodajnih cen mobilnega gostovanja v tujih državah EU. Tako imenovano evrotarifo je vsaj pri slovenskih uporabnikih navzgor za nekaj desetink centa popravil dvig DDV. Iz Bruslja sicer v zadnjih tednih prihajajo informacije, da bodo evropski odločevalci pospešili reforme in v luči enotnega evropskega trga telekomunikacij že čez leto dni odpravili mobilno gostovanje. Tako bi uporabnik v kateri koli državi EU klical, pošiljal kratka sporočila ali dostopal do interneta po ceni, ki mu jo omogoča domači operater. S tem bi operaterji izgubili dva odstotka vseh prihodkov.

Račun Janeza Novaka nižji za dobrih 20 evrov

Za slovenskega potrošnika je bila verjetno ena najbolj pozitivnih novic pri vstopu Hrvatov v EU ta, da jim bodo smeli operaterji pri gostovanju v katerem koli mobilnem omrežju računati največ evrotarifo. Kako ne bi bila, saj na Hrvaško poleti potuje približno 55 odstotkov Slovencev. To pomeni, da jih bo minuta klica v Slovenijo namesto slabega evra in več stala le 30 centov. Pocenitev je bila pri prejetih klicih še občutnejša, namesto najnižjih 40 centov jih bo po novem stalo 8,54 centa. Velikih prihrankov bodo slovenski dopustniki deležni tudi pri pošiljanju kratkih sporočil. Še lansko poletje se je cena enega gibala od 22 do slabih 40 centov, odslej pa znaša manj kot deset centov.

»Janez Novak najpogosteje potuje na Hrvaško. V povprečju gostovanje v tujini traja sedem dni. V tem času običajno opravi 30 minut klicev v Slovenijo in pošlje 15 sporočil SMS. Strošek Janeza Novaka je bil v letu 2012 33 evrov. V letu 2013 bo ta strošek znašal okoli 10 evrov, torej se mu bo znižal za najmanj 70 odstotkov,« je povedal Jure Bohinc iz Simobila. Čeprav se je glavnina slovenskih operaterjev odločila cene postaviti na najvišje dovoljene, obstajajo nekateri, ki vsem ali vsaj delu uporabnikov pri mobilnem gostovanju na Hrvaškem ponujajo nižje tarife od konkurence.

V preostalem delu Balkana cene nekajkrat višje

Z vstopom Hrvaške v EU je na »varni strani evrotarife« že med 80 in 90 odstotki dopustnikov, saj Slovenci pogosto letujejo tudi v Grčiji, Italiji, Španiji in še nekaterih državah EU. Toda še vedno jih bo moralo najmanj deset odstotkov počakati vrsto let, da se država njihovega počitnikovanja pridruži EU, saj je zelo malo verjetno, da bi (tuji) operaterji prostovoljno spustili cene za 50 odstotkov in več.

Tako bo Janez Novak, če bi denimo gostoval v Bosni in Hercegovini, za 30 minut klicev v Slovenijo in 15 poslanih sporočil plačal od 27 evrov (Bob) do več kot 45 evrov (Tušmobil). Dlje proti jugu se številke le še višajo. V Črni gori, kamor naj bi se odpravili štirje na vsakih sto Slovencev, bi namreč ob enaki porabi plačali od 35 (Tušmobil) do astronomskih 80 evrov. Vendar pri tem niso upoštevani dokupi raznovrstnih opcij, ki ob višji porabi znižajo končni račun. Tudi drugače se poraba ob višjih tarifah verjetno zmanjša.

Poleg številnih akcij in opcij, ki jih ponujajo operaterji, imajo uporabniki na voljo tudi druge načine za cenejše klicanje. Tisti, ki potrebujejo veliko podatkovnega prometa, se lahko na primer povežejo z brezplačnimi brezžičnimi dostopnimi točkami ali pa enostavno kupijo predplačniške SIM-kartice, ki jih prodajajo hrvaški operaterji.

Ročno izberite najugodnejšega tujega operaterja

Da po koncu dopustovanja ne bi bili presenečeni (in jezni) zaradi visokih stroškov gostovanja oziroma bi te kar se da oklestili, je na voljo vrsta nasvetov. Najprej se je smiselno pozanimati o cenah gostovanja in ali za to državo obstajajo kakšne posebne tarife oziroma paketi. Pomembno je tudi vedeti, kateri tuji operater je najugodnejši, in po prihodu v državo ročno izbrati njegovo omrežje. Čeprav ponekod za vse operaterje veljajo enake cene, drugod razlike v cenah znašajo od nekaj deset centov pa tudi več kot en evro.

Zelo pomemben je tudi interval zaračunavanja storitev. Pri Mobitelu, ki ima v Sloveniji največ uporabnikov, pri pogovorih znotraj EU velja 30-sekundni začetni interval, naprej velja sekundni interval. Pri pogovorih v preostale države medtem velja 60-sekundni interval. Četudi bi klic v Turčiji prekinili po zgolj nekaj sekundah, bi morali plačati polno minuto. Enako bi se zgodilo pri klicu, ki bi trajal minuto in nekaj sekund. Zaradi izkušenj iz bližnje preteklosti, ko so pametni telefoni v tujini samodejno posodabljali programsko opremo in aplikacije, posledično pa lastnikom prinesli več sto evrov visoke račune, v državah EU obstaja zaščitni mehanizem. Ta samodejno postavi limit za prenos podatkov v višini 50 evrov brez DDV in prejem obvestila, ko poraba doseže 80 odstotkov limita. Z julijem se je sicer prenesel tudi na države, ki niso članice EU.