Prodaja bosanskega podjetja DUF Euroinvestments, enega najbolj privlačnih delov stečajne mase družbe Zvon Ena Holding, ki jo spremljajo očitki o podmiznem dogovoru z vnaprej izbranim kupcem, je do nadaljnjega ustavljena.

Stečajna upraviteljica Zvona Ena Mojca Breznik, ki vodi postopek nezavezujočega zbiranja ponudb za 97-odstotni delež v dobičkonosnem upravljavcu investicijskih skladov, se je namreč tik pred zdajci odločila, da (še) ne bo sprejela edine veljavne ponudbe, ki jo je oddalo podjetje Mujan iz Sarajeva. Tega kot odvetnik zastopa nekdanji predsednik uprave Zvona Dva Holdinga Ljubo Peče, ki je vpleten še v nekatere druge zgodbe o »ugrabitvi« Zvonovih naložb.

Čeprav obstaja velik interes za nakup podjetja DUF Euroinvestments, boljšo ponudbo pa so oddala še tri druga podjetja, je imela Breznikova praktično zvezane roke. Do včerajšnjega izteka roka je Pečetov Mujan kot edini dobil zahtevano dovoljenje komisije za vrednostne papirje Federacije BiH. Do njega je prišel, dolgo preden se je postopek prodaje sploh začel. Drugim ponudnikom medtem zaradi neaktivnosti komisije v zadnjih mesecih ni uspelo priti do soglasja, ki ga je od njih zahtevala Breznikova.

Glede na to, da je druge interesente vztrajno pozivala k predložitvi prej omenjenega soglasja, bi lahko Breznikova brez težav sprejela Pečetovo ponudbo. A so jo o nasprotnem prepričali opozorila preostalih ponudnikov, ki so opozarjali na nenavadna naključja v prodajnem postopku, in – nizka ponujena cena. Mujan je za DUF Euroinvestment, ki ima skoraj milijon evrov kapitala in je v letu 2012 ustvaril kar 320.000 evrov čistega dobička, ponudil 200.000 evrov. Za primerjavo, hrvaški podjetji Euro Jezici (njegov lastnik je Ivan Tadin, nadzornik Zagrebačke burze) in Promocija Orion sta zanj pripravljeni plačati pol milijona oziroma 370.000 evrov, bosansko podjetje AX Soling pa kar 700.000 evrov.

Zato se je Breznikova v zadnjih dneh večkrat obrnila na komisijo za vrednostne papirje Federacije BiH in preverila, zakaj še niso preostalim trem izdali dovoljenja za nakup DUF Euroinvestmenta. Po javno dostopnih podatkih je za pridobitev soglasja treba predložiti dokazilo o zagotovljenih sredstvih za pridobitev lastniškega deleža in dokumentacijo o podjetju, bilancah, povezanih osebah, nekaznovanosti... Breznikovo je zanimalo tudi, ali so ti sploh vložili zahtevo. Pred tem ji je sicer le podjetje Promocija Orion posredovalo dokaz o vloženi zahtevi, in sicer novembra lani.

Kljub nujnosti zadeve in dopisu, ki ga je posredovala 13. januarja, Breznikova do včerajšnjega izteka roka ni dobila želenih podatkov. Na komisiji so ji namreč včeraj povedali, da je »odgovorna oseba ta teden na dopustu«, tako da bi morala še nekoliko počakati. Tudi sicer se komisija sestaja dokaj neredno. »Pojasnili so mi, da takrat, ko imajo dovolj zadev za obravnavanje,« nam je včeraj zaupala Breznikova.

Zaradi vseh dosedanjih zapletov in v izogib morebitnim očitkom o netransparentnosti postopka prodaje DUF Euroinvestmenta se je Breznikova odločila, da ponovno podaljša rok za predložitev dovoljenja, in sicer na 15 dni od končne odločitve komisije. »Po odločitvi komisije za vrednostne papirje bom med vsemi ponudniki, ki bodo razpolagali z dovoljenjem, izvedla interno licitacijo in sklenila (...) pogodbo z najboljšim ponudnikom,« je poudarila.