Po prvem, še včeraj popoldne malo verjetnem bi lahko nadzorniki po hitrem postopku že danes imenovali novega direktorja. Še v petek uradno ni bilo mogoče izvedeti, koliko prijav je prispelo v TEŠ, a po informacijah iz več virov prihaja večji del kandidatov iz kroga nekdanjega direktorja Uroša Rotnika. Omenjeni krog naj bi s tem želel zmesti nadzornike, ki jih vodi Roman Šturm. Ti bi po zavrnitvi najbolj spornih kandidatov (med drugim naj bi se prijavil tudi nekdanji Rotnikov namestnik Bojan Brešar, ki je od lani v preiskavi Nacionalnega preiskovalnega urada) imenovali katero od navidez nevtralnejših imen, denimo člana velenjske SD Petra Dermola, ki že več tednov velja za favorita za naslednika odhajajočega začasnega direktorja Franca Rosca.

Temu scenariju naj bi se za zdaj upiral član nadzornega sveta Aljoša Tomaž, ki v njem sedi kot predstavnik Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD). Spomnimo, v Evropski investicijski banki (EIB), največji financerki projekta TEŠ 6, kjer so kljub nedavni odobritvi črpanja 440-milijonskega posojila opozorili tudi na obstoj korupcijskih tveganj v projektu, so bili že pred časom po neuradnih informacijah nezadovoljni z imenovanjem Rosca, ker naj bi bil del Rotnikove ekipe. Hitremu imenovanju luči (še) niso prižgali tudi na Holdingu Slovenske elektrarne (HSE), čeprav ostaja vtis, da je njegov generalni direktor Blaž Košorok vajeti igre v TEŠ v zadnjih tednih prepustil Rotnikovemu krogu. Kljub temu je težko verjeti, da bi nadzorniki TEŠ katero koli pomembno potezo povlekli brez Košorokovega soglasja, saj v nadzornem svetu elektrarne sedi tudi Janja Špiler iz HSE, ki je del Košorokove najožje ekipe.

Za zdaj verjetnejša ostajata dva scenarija: da bi nadzorniki bodisi novega direktorja imenovali na eni od prihodnjih sej, potem ko bi s kandidati opravili pogovore, bodisi razpis celo razveljavili. pc