Čeprav se je Vzajemna po štirih letih vrnila na točko, ko jo obvladuje ena od interesnih skupin in so vzvodi tako odločanja kot nadzora v rokah le peščice ljudi, država oziroma regulator tokrat očitno ne namerava ukrepati.

»Agencija se ne opredeljuje do posameznih izvoljenih zastopnikov članov ali o morebitnih interesnih skupinah znotraj zastopnikov članov,« je včeraj za Dnevnik povedala namestnica direktorja Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) Maja Krumberger. Medtem se na ministrstvu za finance, pristojnem za morebitne popravke zakonodaje, branijo, da je njihova primarna naloga oblikovanje sistemskih rešitev na področju zavarovalništva, da pa v tej zadevi nimajo pristojnosti. »Nadzor je v pristojnosti AZN,« jim vračajo žogico.

Toda rezultati volitev zastopnikov zavarovancev Vzajemne v 45-člansko skupščino so več kot očitni. Po tem, ko so marca letos na podlagi žreba odpoklicali tretjino vseh zastopnikov, je oblast v Vzajemni s torkovim imenovanjem 15 novih zdrknila v roke Štajerske gospodarske zbornice pod vodstvom Romana Glaserja, predsednika uprave Perutnine Ptuj. Tudi sicer jo obvladujejo posamezniki okoli finančno izčrpane Perutnine Ptuj in Probanke. Njihovi kandidati po ocenah društva malih delničarjev MDS zasedajo že vsaj 23 od 45 stolčkov in imajo s tem na skupščinah zagotovljeno absolutno večino glasov. Interese več kot 800.000 zavarovancev Vzajemne iz celotne Slovenije tako zastopa več kot 30 ljudi, ki prihajajo s širšega območja Štajerske.

Da bo največja zdravstvena zavarovalnica pri nas prej ali slej končala v rokah Štajerske gospodarske zbornice, ki je pred časom prevzela tudi njen nadzorni svet in nedavno še upravo, se je napovedovalo že ob začetku letošnjega leta. Tedaj je bilo razmerje moči v skupščini v prid neodvisnim zastopnikom, saj so jih imeli Štajerci 18, MDS osem, preostalih pa je bilo 19. Toda računalniški sistem, ki so ga pripravili v Vzajemni in je z žrebom poskrbel za izločitev tretjine zastopnikov, je bil izjemno neugoden za MDS. Izgubili so namreč polovico članov, Štajerci pa pet od 18, torej manj kot tretjino. S tem se jim je odprla pot do prevzema Vzajemne.

Ker novih zastopnikov ne določajo z žrebom, ampak jih voli 30 obstoječih zastopnikov, je imela štajerska zbornica očitno več kot dovolj glasov, da močno okrepi svoj vpliv v skupščini. Po javno dostopnih podatkih so na položaj ponovno imenovali kar štiri od petih razrešenih zastopnikov: Dragico Petek in Vlasto Jeza (obe iz Perutnine Ptuj), direktorico družbe Henkel Slovenija Melito Ferlež in Metko Lešnik iz podjetja Kadring. To med drugim svetuje štajerski zbornici, iz njegovih vrst pa prihajajo kar trije zastopniki. Novega mandata ni dobila zgolj Tatjana Kangler, soproga nekdanjega župana Maribora, namesto nje pa je bil imenovan Branko Horvat iz Perutnine Ptuj. V MDS so prepričani, da krogu štajerske zbornice pripada še najmanj šest od preostalih desetih novih zastopnikov.

Vzajemna je sicer že vrsto let želja interesnih skupin. V prvi vrsti je privlačen njen več kot 300 milijonov evrov vreden denarni tok, pri čemer finančne naložbe skoraj v celoti upravlja sama. Izjema je le delniški del naložbenega portfelja, ki predstavlja 2,2 milijona evrov oziroma 2,19 odstotka vseh naložb. Vzajemna sicer v zadnjih mesecih pospešeno izgublja zavarovance, ki množično prehajajo h konkurenci. Zato je nadzorni svet, ki ga obvladuje štajerska zbornica, na aprilski seji razrešil predsednico uprave Milojko Kolar in namesto nje imenoval Aleša Mikelna, ki je bil pred tem direktor družbe SwatyComet in nima izkušenj v zavarovalništvu.