Začasnega direktorja Elesa Vitoslava Türka čaka v prihodnjih dneh dirka s časom.

Vse namreč kaže na to, da ga bo nadzornemu svetu družbe uspelo za direktorja s polnimi pooblastili in štiriletnim mandatom imenovati, še preden bo vanj prek Soda kadrovsko posegla nova vladna koalicija Alenke Bratušek. Po nekaterih informacijah naj bi se namreč nadzorniki Elesa, ki jih vodi Mojca Šircelj, sestali že konec prihodnjega tedna in Türka potrdili za direktorja. Razpis za ta položaj, ki ga je Eles objavil 6. marca, se je iztekel včeraj (ko so nadzorniki odpirali ponudbe), prvi in domala edini favorit na njem pa je Türk, sicer član SDS, ki bi z imenovanjem dobil mandat za novo reorganizacijo družbe, predčasna razrešitev pa bi mu prinesla še odpravnino v višini najmanj šestih mesečnih plač. Spomnimo, Türka je zaradi poslov v zadnjem mandatu na čelu Elesa pod drobnogled vzelo računsko sodišče in decembra lani v reviziji opozorilo na večje število nepravilnosti.

Čeprav je vsaj uradno na Elesu zgolj začasno, pa je Türk v zadnjih dneh krepko premešal karte v družbi. Na položaj številka dve v nacionalnem operaterju sistemskega omrežja se je tako vrnila Türkova dolgoletna zaupnica Ljiljana Perči Štefančič.

Tudi zato verjetno ni naključje, da naj bi bil ena od novih kadrovskih pridobitev Elesa tudi njen sin Leonard Štefančič. Po neuradnih informacijah, ki jih včeraj ni bilo mogoče preveriti, ga bo Eles zaposlil v sektorju za informacijske in komunikacijske tehnologije, kamor naj bi prišla tudi Jana Babnik Gomišček, do zdaj lastnica svetovalnega podjetja Damia.

Eles je sicer že v preteklosti bolj ali manj prostovoljno pomagal sorodnikom Perči-Štefančičeve. Tako velja spomniti, da je Eles v zadnjem Türkovem mandatu leta 2006 kot podjetje v izključni lasti slovenske države, ki se financira s prilivi od omrežnin in čezmejnih avkcij, uradno sponzoriral kanadsko veslaško reprezentanco, za katero je takrat veslala Romina Štefančič, hči Perči-Štefančičeve.