Kot piše današnje Delo, o tem v slovenski javnosti ni dvoma, javnost pa ni enotna o privatizaciji podjetij in o sodbi v primeru Patria.

Privatizacijo državnih podjetij podpira polovica vprašanih

Na vprašanje, ali podpirajo prodajo Mercatorja Agrokorju, je pritrdilno odgovorilo le 21 odstotkov vprašanih, kar 72 odstotkov jih prodaje ni podprlo.

Eden od ukrepov za izhod iz krize, ki jih vlada napoveduje, počasi pa tudi že začenja uresničevati, je privatizacija državnih podjetij oz. podjetij, v katerih ima država lastniške deleže. Privatizacijo podpira 52 odstotkov sodelujočih v anketi Dela, vendar ji 41 odstotkov nasprotuje.

Država mora pomagati podjetjem v težavah

Kar 78 odstotkov vprašanih meni, da je prav, da država pomaga podjetjem v težavah. Proti državni pomoči zasebnim podjetjem je le 17 odstotkov vprašanih. O tem vlada visoko soglasje. Nobena skupina anketiranih ne izstopa z drugačnim mnenjem.

Na vprašanje, ali so po njihovem mnenju sodišča v zadnjem času bolj, enako ali manj učinkovita kot v preteklosti, je 43 odstotkov anketiranih odgovorilo, da so manj učinkovita. Da je učinkovitost sodišč zdaj enaka kot v preteklosti, jih ocenjuje 31 odstotkov, da so bolj učinkovita, pa le 19 odstotkov.

Deljena mnenja tudi o procesu Patria

Da je šlo v zadevi Patria za politično motiviran proces, meni 38 odstotkov vprašanih. Večji del, 49 odstotkov, pa jih je nasprotnega mnenja. O politični motiviranosti procesa so najbolj prepričani simpatizerji SDS (74 odstotkov), študenti (65 odstotkov), anketiranci, stari 18-25 let (53 odstotkov) ter anketiranci z osnovnošolsko (57 odstotkov) in poklicno izobrazbo (54 odstotkov). O nasprotnem pa so najbolj prepričani simpatizerji PS (75 odstotkov) in SD (74 odstotkov) ter anketiranci z visokošolsko izobrazbo (59 odstotkov).

Na vprašanje, ali menijo, da bi se moral politik, ki je pravnomočno obsojen, umakniti iz politike, je pritrdilno odgovorilo kar 93 odstotkov vprašanih.

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je 11. in 12. junija na reprezentativnem vzorcu 404 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.