Med velikimi domačimi trgovci, do katerih ima družba Diners Club Slovenija Tomaža F. Lovšeta več milijonov evrov zapadlih obveznosti, je včeraj završalo. Izvedeli naj bi namreč, da so njihove terjatve skoraj v celoti nezavarovane.

Podjetje DC Finance, na katero je Diners prenesel dejavnost obročnega plačevanja in je imelo konec minulega leta več kot 25 milijonov evrov obveznosti do trgovcev, naj bi bilo povsem brez bančnih garancij. Krovna družba naj bi imela medtem dve takšni garanciji; prvo v višini pet milijonov evrov, drugo pa v višini treh milijonov evrov. Vendarle naj bi prva garancija potekla 17. maja, torej na isti dan, ko je Diners izgubil licenco za opravljanje plačilnih storitev. Tako naj bi bila v resnici »pokrita« zgolj dobra desetina Dinersovih obveznosti do trgovcev.

V tem trenutku je za trgovce najpomembnejše vprašanje, kolikšna je luknja v Dinersu. Če bi banke, ki odločajo o usodi družbe in se hkrati prednostno poplačujejo iz njenih tekočih prilivov, enostavno dvignile roke in jo kljub drugačnim zagotovilom pustile propasti, bi to neposredno vplivalo na izplen trgovcev. Odgovor bo dal šele skrbni pregled, ki se končuje v teh dneh. Predstavniki Dinersa in bank so sicer do sedaj prepričevali trgovce, da bo primanjkljaj in dolgove pokril novi lastnik Dinersa (omenja se avstrijska Erste Bank) ali celo franšizodajalec, vendar to temelji na domnevi, da drugačna pot »ni v nikogaršnjem interesu«.

Ker več tisoč trgovcev in prodajnih mest že dva tedna zaman čaka na to, da bi jim Diners znova začel nakazovati denar od obročnih plačil, kaj šele osem milijonov evrov že davno zapadlih obveznosti, so se povezali in skušajo po pravni poti zavarovati svoje interese. »V skladu s sklepi seje upravnega odbora Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) smo začeli aktivnosti za skupni nastop trgovcev pri izterjavi dolgov prek skupnega pravnega zastopnika trgovcev. To velja tako za primer obročnega plačevanja kot tudi za primer dolga iz enkratnih plačil,« so nam včeraj povedali na zbornici. Na seji upravnega odbora, ki je bila minuli četrtek, je bila tudi predsednica vlade Alenka Bratušek. Predstavniki trgovcev so ji predstavili velike in že dlje časa trajajoče težave v poslovanju z Dinersom, pri čemer naj bi morali tisti manjši na denar čakati tudi do leto dni. Velikim naj bi bilo to prihranjeno, vendar so ob prekinitvi tedenskih nakazil z Dinersa izgubili nekaj deset tisoč evrov mesečne likvidnosti.

V prizadevanju za zaščito interesov trgovcev naj bi bili najaktivnejši Mercator, Spar, Merkur, Lesnina in Bauhaus. Preučujejo, kakšni so njihove možnosti in izkupiček pri različnih scenarijih. Hkrati od Dinersa zahtevajo takojšen in jasen odgovor, kolikšne sploh so bančne garancije. Pričakovali naj bi tudi vpogled v rezultate skrbnega pregleda in svojega prokurista. Spomnimo, da so si banke v Dinersu že izborile svojega – Jožeta Kaligara.

»To, da so se trgovci organizirali, je pozitivno,« na vse večjo nestrpnost med trgovci odgovarja prokurist Dinersa Jože Kaligaro. Sporoča jim, da je rešitev oziroma končna odločitev tik pred vrati in da bi bil stečaj družbe v tem trenutku najslabša in nesmiselna odločitev. »Skrbni pregled je v zadnji fazi in bi moral biti končan do konca tega tedna,« je za Dnevnik povedal Kaligaro. Potrdil je, da so z garancijami pokrite le zapadle terjatve, to pomeni, da celoten dolg Dinersa do trgovcev ni zavarovan.

Diners ima sicer po odvzemu licence že natanko 14 dni blokirane vse transakcijske račune. Na to, ali bodo trgovci zahtevali stečaj družbe ali ne, bo odločilno vplivalo tudi njeno vodstvo. V prihodnjih dneh naj bi namreč potekel 30-dnevni rok, do katerega bi morala uprava Dinersa po insolvenčni zakonodaji podati izjavo, ali je družba likvidna ali ne. Če je ne bi dala, naj bi bila po naših informacijah realna poteza trgovcev zahteva za stečaj.

V reševanje težave je vključena tudi Banka Slovenije. »Od rezultata (skrbnega pregleda, op. p.) bo odvisno, ali je v prihodnje mogoča kakšna rešitev, seveda v spremenjeni obliki. Pomemben akter pri tem je tudi franšizodajalec Dines Club International,« je včeraj pojasnil guverner Marko Kranjec. Spomnimo, da je Banka Slovenije odvzela Dinersu dovoljenje za opravljanje plačilnih storitev, ker je ta že januarja 2012 zamujal s plačilom 5,35 milijona evrov zapadlih obveznosti. Zadnji podatki so za letošnji marec, ko je povprečno dnevno stanje neporavnanih obveznosti znašalo že visokih 7,86 milijona evrov. Koliko znašajo vse obveznosti Dinersa do trgovcev, še ni znano. Samo podjetje DC Finance, na katero je Diners prenesel obročno poslovanje, je imelo konec leta 2012 za slabih 26 milijonov evrov poslovnih obveznosti. V Dinersu so jih imeli medtem za dobrih 13 milijonov evrov. Ker sta imela oba skupaj za le 4,5 milijona evrov kapitala, je ključno vprašanje, ali bi to zadostovalo v primeru malo večjih odpisov oziroma celo v primeru stečaja.