Vedno slabše razmere v slovenskih bankah so terjale novo žrtev. Bonitetna hiša Moody's, ena treh največjih na svetu, se je odločila, da Telekomu Slovenije tik pred uradnim začetkom privatizacije, od katere si proračun obeta nekaj sto milijonov evrov, oklesti bonitetno oceno z Ba1 na Ba2. Hkrati je poslabšala obete. Glavni vzrok za takšno potezo je slabša likvidnost nacionalnega operaterja.

Čeprav naj to ne bi imelo večjega vpliva na pričakovano kupnino od prodaje večinskega državnega deleža, bo to po ocenah analitikov kratkoročno vplivalo na ceno Telekomovih delnic na Ljubljanski borzi. Ta je v zadnjem tednu dni padla s 121 na 115 evrov, vendar je še vedno dosti višja kot pred letom dni. Če bi se Telekom odločil za refinanciranje obveznosti, bi lahko za eno stopnjo nižja boniteta vplivala tudi na obresti, ki bi jih moral plačati bankam.

Na sam vrh argumentov za znižanje bonitete je Moody's, zanimivo, uvrstil Telekomovo močno odvisnost od slovenskega bančnega sistema. Resnica je povsem nasprotna. Telekom naj v državnih bankah ne bi imel nobenih depozitov (konec septembra letos jih je imel za skupno 29 milijonov evrov), tudi sicer pa se v glavnem financira pri bankah v tujini. Bistveno bolj prepričljiva sta druga dva argumenta, ki ju je v obrazložitvi navedel Moody's.

V prvi vrsti je izpostavil visoko predvideno plačilo za nakup radijskih frekvenc LTE, ki se bodo podeljevale prihodnje leto. Za to bo moral Telekom po ocenah bonitetne agencije zbrati dodatna sredstva pri (domačih) bankah. To bo vplivalo tudi na njegov prosti denarni tok in zmožnost poplačila obveznic v vrednosti 300 milijonov evrov, ki bodo zapadle leta 2016. Moody's se je posebej dotaknil tudi odločitve države, da si iz Telekoma poleti mimo uprave in nadzornega sveta izplača kar 78 (namesto 33) milijonov evrov. Pri tem ne izključuje možnosti, da bo se bo prihodnje leto zgodba ponovila.

Med vzroki, ki bi lahko še pokvarili nadaljnjo oceno, sta slabše poslovanje, ki je odvisno predvsem od slovenskega trga, in morebitni prevzem Telekoma, ki bi ga izvedel kapitalsko šibkejši partner. tm