Švicarsko finančno ministrstvo je Avstriji nakazalo 515 milijonov švicarskih frankov, Veliki Britaniji pa 372 milijonov švicarskih frankov. Švicarske banke so denar odtegnile z bančnih računov Britancev in Avstrijcev, ki svojih davčnih oblasti niso obvestili o svojih računih v Švici.

Kot je povedal tiskovni predstavnik ministrstva, gre za prvega v nizu izplačil, ki jih bodo izvajali do junija 2014.

Ob tem je ministrstvo še sporočilo, da je 13.500 Avstrijcev in 15.000 Britancev, ki imajo v švicarskih bankah skupno 12,8 milijard švicarskih frankov, pristalo, da bodo oblasti v svojih državah seznanili s svojimi računi v Švici.

V skladu z bilateralnimi dogovori z Veliko Britanijo in Avstrijo je Švica lastnikom bančnih računov, ki v svojih državah niso prijavili računov v švicarskih bankah, ponudila dve možnosti.

Prva možnost je, da se lahko lastniki računov sami zglasijo na davčnih upravah v svoji domovini in poravnajo obveznosti. Druga možnost pa je, da njihove račune obdavčijo švicarske banke, zbrane zneske pa potem nakažejo državam, iz katerih prihajajo lastniki, ne da bi izdale njihova imena.

Številke v skladu z napovedmi

Na ministrstvu menijo, da so nakazani zneski dokaz, da ima Švica lahko finančni sektor, ki je v skladu z davčnimi zahtevami. V švicarski zvezi bankirjev ocenjujejo, da so številke tistih, ki so se sami zglasili v domačih davčnih upravah, v skladu z napovedmi.

Sporazume o izplačilu nadomestila za morebitno davčno utajo in obresti je Švica lani sklenila tudi z Nemčijo, o podpisu sporazuma pa se pogaja tudi z Italijo in Grčijo. V skladu z njimi bodo švicarske banke odtegnile pavšal z računov tujih državljanov, ki imajo odprt račun v švicarskih bankah, nato pa bodo nakazale denar njihovim oblastem kot nadomestilo za morebitno davčno utajo in obresti.