Svet agencije Spirit, ki jo še vedno pretresa razveljavitev 30-milijonskega razpisa, naj bi v prihodnjih dneh razrešil vršilec dolžnosti direktorja Boštjana Skalarja, napovedujejo naši viri.

Člani sveta, ki deluje kot nadzorni organ, so namreč nezadovoljni z njegovimi pojasnili o odgovornosti za nepravilnosti na javnem razpisu spodbujanja zaposlovanja pri projektih s področja razvoja novih produktov. Tega so na gospodarskem ministrstvu pred dvema tednoma razveljavili. Skalar kljub pričakovanjem ni imenoval oseb, odgovornih za nastalo stanje, smo izvedeli neuradno. Zato ima čas do petka, ko bo svet nadaljeval sejo, da jim predstavi predloge za ukrepanje. Četudi bi Skalar »našel« odgovorne za propadli razpis, naj bi se težko izognil svoji zamenjavi.

Eno od ključnih vprašanj, na katero je svet Spirita terjal odgovor, je, zakaj se je novembra lani spremenil eden od razpisnih pogojev. Pred tem so morala imeti podjetja najmanj pet zaposlenih, po novem pa je zadostoval že en sam. Drugo vprašanje je bilo, kako je Skalar sploh imenoval štiri člane komisije, ki so novembra in decembra lani odstopili, na kakšen način so odstopili in kako so bili letos ponovno imenovani v komisijo. Kot smo že poročali, so se štirje zaposleni Spirita iz komisije izločili, ker naj bi se za 30-milijonska sredstva potegovala tudi podjetja, v katerih so lastniki ali zaposleni njihovi zakonski partnerji.

Člane sveta je po naših informacijah dodatno zmotilo, da je Spirit v petkovem Uradnem listu v javnosti odmevni preklic javnega naročila utemeljil s tem, da je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo odstopilo od pogodbe o sofinanciranju projekta. Izkrivljeno pojasnilo po več ocenah meče slabo luč na delo aktualnega ministrstva, ne nazadnje pa tudi na delo vlade. Toda dejstvo je, da je bil razpis razveljavljen zaradi ugotovljenih nepravilnosti in sumov korupcijskih ravnanj, ki so jih ugotovili na gospodarskem ministrstvu.