Med razlogi, zakaj se vlada in ministrstvo še nista odločila za državno pomoč Svei, so na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo navedli to, da predlog namenske porabe državne pomoči ni bil pripravljen in da niso dobili jasnega zagotovila o pripravljenosti lastnikov za sodelovanje pri sanaciji podjetja, kar je porodilo dvom o perspektivnosti podjetja.

Sporen se jim je zdel tudi namen izplačila plač uslužbencem, ki so solastniki družbe. Ti bi po oceni ministrstva morali počakati, dokler ne bi podjetje spet začelo normalno poslovati.

Ob tem na ministrstvu poudarjajo, da so podjetja, ki jim je do zdaj vlada odobrila državno pomoč, na primer Cimos in MLM, pogoje izpolnila pravočasno.

Iz Svee pa so po pojasnilih ministrstva šele danes, po pogovorih, ki jih je prek konca tedna opravil državni sekretar v kabinetu predsednice vlade Gašpar Gašpar Mišič, prejeli odgovor na poziv lastnikom, da pri sanaciji družbe sodelujejo z denarnim vložkom ali se umaknejo iz lastništva.

Zaposleni podpisali so izjavo o brezplačnem prenosu deležev na novega družbenika

Na ministrstvu pravijo, da so se lastniki odločili, da so se za poroštvo države in rešitev podjetja pripravljeni odpovedati svojim lastniškim deležem.

Pri tem se ministrstvu zdi zaskrbljujoče pričakovanje trenutnih lastnikov, da bi morala država z denarjem vseh davkoplačevalcev reševati družbo, medtem ko trenutni lastniki, ki so obenem zaposleni v Svei, pri tem ne želijo sodelovati.

Na podlagi teh novih dejstev in dopolnjene dokumentacije, ki so jo iz Svee poslali danes, bodo vladne službe po napovedih ministrstva odločale o nadaljnjih ukrepih, o katerih bodo javnost obvestili.

Generalna direktorica Svee Sonja Klopčič je za STA povedala, da so se na današnjo zahtevo, naj lastniki in zaposleni tudi dajo svoj prispevek k reševanju Svee, odzvali zaposleni, ki so družbeniki hčerinske družbe Svea Inženiring. Podpisali so izjavo, da so pripravljeni brezplačno prenesti svoje deleže na novega družbenika, ki ga bo določila vlada v primeru odobritve državne pomoči za čas priprave programa in izvedbe prestrukturiranja Svee.

Vlada ne namerava izzivati EU z nedovoljeno državno pomočjo

Za brezplačni prenos poslovnega deleža v Svei Inženiring se je odločil tudi Regionalni center za razvoj, je dejala Klopčičeva in pojasnila, da Svea išče potencialne investitorje tako za dejavnost pohištva kot za primarno predelavo lesa in proizvodnjo lepljenih nosilcev.

"Odprti smo za vse možnosti, ki pomenijo nadaljnji razvoj dejavnosti predelave lesa in proizvodnje pohištva ter ohranitev delovnih mest," je še dodala.

Na ministrstvu poudarjajo, da vlada v nobenem primeru ne namerava ponavljati napak iz preteklih obdobij, ki bi jih Evropska komisija lahko prepoznala kot nedovoljeno državno pomoč. Zato bo v vsakem konkretnem primeru reševanja podjetij delovala skrbno in previdno.

Vlada in ministrstvo zagotavljata, da država ne bo reševala lastnikov, temveč podjetja, ki izpolnjujejo pogoje. Gre za to, da so perspektivna in imajo glede na dejavnost možnost preživetja na trgu, za svoje storitve in proizvode pa kupce in naročnike ter večletne pogodbe. Po teh kriterijih dodeljena pomoč je namenjena ohranitvi zdravih jeder podjetij s poudarkom na ohranitvi dejavnosti ter znanja, kadrov in delovnih mest.

Če ne bodo reševali, naj se umaknejo iz lastništva

Lastniki morajo po navedbah ministrstva s svojimi dejanji pokazati, da zaupajo v rešitev podjetja. "Če pa ne morejo sodelovati pri reševanju podjetja, se morajo umakniti iz lastništva," so odločni.

"Državna pomoč ni samoumevna in nikakor ne bi bilo pravično, da država rešuje lastnike z davkoplačevalskim denarjem, kot se je to dogajalo v preteklosti, ko je država davkoplačevalski denar zaupala obstoječim lastnikom, a težave v podjetjih niso bile rešene," dodajajo na ministrstvu.

Iz tega razloga se jim zdi nedopusten pritisk uprave in drugih lastnikov po četrtkovih izjavah ministra Stanka Stepišnika, iz katerega je bilo moč razbrati, da je minister pred tem zavajal delavce in lastnike silil v nezakonita dejanja.

"To odločno zanikamo," so jasni na ministrstvu, tovrstna namigovanja pa po njihovem prepričanju nakazujejo na neodgovornost lastnikov in poskus prenosa odgovornosti. Prepričani so, da gre za odraz neprimerne reakcije lastnikov zaradi jasnega stališča vlade, da ne bo reševala lastnikov, temveč podjetje.