Prve, sicer nepopolne ocene španske centralne banke kažejo, da se je gospodarstvo na četrtletni ravni skrčilo za 0,1 odstotka, na letni pa za 1,8 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem pa je španska centralna banka opozorila, da se je krčenje gospodarstva v drugem trimesečju občutno upočasnilo, predvsem zaradi okrepljenega izvoza, ki je v tem obdobju k BDP prispeval 0,4 odstotka. Španska vlada je sicer v preteklih mesecih večkrat namignila, da gospodarski kazalci kažejo na okrevanje gospodarstva.

Španijo, četrto največje evropsko gospodarstvo, je v globoko recesijo, ki je sprožila ukinitev na milijone delovnih mest, banke pa pustila obremenjene s slabimi posojili, pognal zlom nepremičninskega trga v letu 2008. V prvem četrtletju letos se je BDP skrčil za 0,5 odstotka, kar je bilo že sedmo četrtletno krčenje zapored.

Zaradi napovedanega okrevanja španskega gospodarstva in okrepljenega zaupanja vlagateljev se je Španija danes zadolžila po nižjih obrestnih merah, povpraševanje po kratkoročnih dolžniških papirjih pa je preseglo ponudbo.

Z izdajo trimesečnih zakladnih menic je Španija danes zbrala 920 milijonov evrov. Pri tem je pristala na 0,44-odstotno obrestno mero, medtem ko je bila ta pri zadnji primerljivi izdaji 0,86-odstotna.

Izdala je tudi devetmesečne zakladne menice, z njimi pa zbrala 2,6 milijarde evrov. Obrestna mera pri izdaji je bila določena pri 1,15 odstotka, medtem ko je bila ob zadnji primerljivi izdaji pri 1,44 odstotka.