Soros - javnost ga pozna tudi kot »človeka, ki je leta 1992 zlomil Bank of England« - je včeraj v nemškem finančnem centru v Frankfurtu opozoril, da je Nemčija v reševanju Cipra šla »odločno predaleč«. Nemčija se tudi sama po njegovem mnenju spogleduje z recesijo in bi morala zapustiti evroobmočje ali spremeniti svoje stališče glede evroobveznic.

Nemčija nima pravice preprečevati reševanja globoko zadolženih držav s pomočjo evroobveznic

»Moja prva preferenca so evroobveznice, druga pa nemški izstop iz Evropske monetarne unije (EMU). Od Nemčije pa je odvisno, ali je pripravljena odobriti idejo skupnih obveznic ali ne,« je na svojem predavanju povedal Soros. Dodal pa je, da Nemčija nima pravice preprečevati reševanja globoko zadolženih držav s pomočjo evroobveznic. »Drugače povedano, če država nasprotuje evroobveznicam, naj premisli o izstopu iz evroobmočja ali dovoli, naj druge države tovrstne obveznice uvedejo,« je dodal.

Del predavanja je namenil tudi nemški kanclerki Angeli Merkel in nemškim volivcem, kjer je povedal, naj Nemci na letošnjih volitvah volijo za spremembe v državi. »Finančni problem tiči v tem, da Nemčija v evroobmočju vpeljuje napačne reforme. Varčevanje ne deluje. Bremena dolga ne morete zmanjšati s krčenjem primanjkljala držav,« je poudaril Soros.

Evroobveznice naj bi prikrile nastale razlike in kreditne sposobnosti posameznih evropskih držav

Spomnimo, evroobveznice naj bi prikrile nastale razlike in kreditne sposobnosti posameznih evropskih držav. Ne glede na to, ali je izposojevalec Italija, Francija ali Nemčija, bi države izdajale skupne obveznice. Upoštevajoč, da bi bila del tega kot porok tudi Nemčija, gre upati, da bi bile zahtevane donosnosti takih obveznic precej nižje od tistih, ki jih plačuje denimo Italija.

Glavna težava evroobveznic pa nastopi pri pomanjkanju orodij za zagotovitev fiskalne discipline. Ekonomisti predvidevajo, da bodo v taki situaciji nekatere države nadaljevale z nebrzdano izposojo denarja, končni račun pa bi evroobmočje praktično zdrobil.