O stečaju Aha Mure bo murskosoboško okrožno sodišče na naroku odločalo 24. aprila. Ker Aha Mura Dursu dolguje okoli štiri milijone iz naslova neplačanih prispevkov, so namreč dacarji februarja na sodišče vložili predlog za stečaj. Solastnica Mure Mojca Lukančič je zatrdila, da s tujimi investitorji potekajo sklepna usklajevanja za njihov vstop v lastniško strukturo Aha Mure. Po njeni oceni je 90-odstotna verjetnost, da bo pogodba tudi podpisana.

Toda pri tem ne gre spregledati, da je Lukančičeva decembra na sestanku s predstavniki ministrstva za gospodarstvo, finance in delo ter Dursa zagotovila, da bo do konca marca poskrbela za dokapitalizacijo Aha Skupine, ki lastniško obvladuje tudi Aha Muro. To se ni zgodilo. V Dnevniku smo razkrili, da se Lukančičeva in njen življenjski partner Nigel Peter Buxton za dokapitalizacijo Aha Skupine dogovarjata z nemškim finančnim skladom Peacock, v katerem je eden največjih lastnikov prav tako nemški finančni sklad Union Trust. Po naših informacijah je bilo na decembrskem sestanku še dogovorjeno, da se bo Aha Mura do konca januarja letos z bankami dogovorila o reprogramiranju posojil. Ker se dogovori niso uresničili, je Durs na sodišče vložil predlog za stečaj.

Aha Mura je leta 2011 že prejela državne subvencije v višini 5,8 milijona evrov, zato na morebitno pomoč države ne more več računati. Po neuradnih informacijah naj bi Lukančičeva pri vladnem vrhu poskušala doseči, da bi Durs umaknil predlog za stečaj, vendar pri tem ni bila uspešna. Na nedeljskem srečanju koalicijskih strank je bilo dogovorjeno, da bo država podjetjem, ki so sposobna redno plačevati tekoče davčne obveznosti, omogočila, da lahko že zapadle obveznosti poravnajo po obrokih. Poleg tega naj bi bila tudi obrestna mera na zapadle dolgove nižja od obstoječe. Do predlaganih ukrepov se bo vlada opredelila na današnji seji, so pojasnili na ministrstvu za finance.

Četudi je davkarija predlog za stečaj vložila že pred dvema mesecema, do morebitnega začetka insolvenčnega postopka lahko mine več mesecev. Predsednik murskosoboškega sodišča Branko Palatin je pojasnil, da je Aha Mura proti predlogu za začetek stečajnega postopka 24. marca vložila ugovor. Zato je sodišče za 24. april razpisalo narok za začetek stečajnega postopka, na katerem se bo med drugim razčistilo, ali je družba insolventna. Poleg tega je Aha Mura zahtevala odlog odločanja o Dursovem predlogu za začetek stečaja. Po insolvenčni zakonodaji ni možno, da bi Durs predlog o začetku stečaja začasno zamrznil, možno pa je, da davkarija predlog umakne.