V javnosti zadnje dni odmeva odstop Gašparja Gašparja Mišiča z mesta državnega sekretarja v kabinetu premierke Alenke Bratušek, ki je tudi eden od kandidatov za novega predsednika uprave Luke Koper. Na dogajanje so se danes odzvali tudi v Sodu.

"Luka Koper predstavlja eno največjih in strateško pomembnih slovenskih podjetij, ki je pomemben zaposlovalec. Dejavnost Luke Koper ima pomembne neposredne in posredne učinke na slovensko gospodarstvo in ustvarja visoko dodano vrednost," so zapisali. Poudarili so, da zaradi tega z zaskrbljenostjo spremljajo zadnje dogodke v zvezi z imenovanjem predsednika uprave družbe.

Skladno s pristojnostjo nadzornega sveta, ki jo določa zakon o gospodarskih družbah, je izbor novega predsednika uprave predvsem velika odgovornost članov obstoječega nadzornega sveta Luke Koper, so poudarili. Glede na trenutne razmere v družbi pa pričakujejo, da bo novi predsednik uprave vreden zaupanja vseh deležnikov in bil sposoben Luko Koper popeljati na pot uresničevanja razvojne vizije in strategije, ki bi pomenila tudi večjo dodano vrednost za obstoječe delničarje.

Sod kot upravljavec državnih naložb zato od nadzornih svetov vseh družb v lasti države in Soda, kot tudi od nadzornega sveta Luke Koper, pričakuje transparenten in vnaprej določen postopek s strokovnimi izhodišči, za izbor kandidatov pa bi moral biti pripravljen kompetenčni model, ki je primeren za individualno družbo.

"Pričakujemo, da bo nadzorni svet z najvišjo stopnjo odgovornosti in z vso potrebno skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika za predsednika uprave imenoval izkušeno strokovno osebo z jasno vizijo in ambiciozno strategijo, ki bo kos sodobnim izzivom poslovanja," so zapisali.