Sod v svojem imenu in imenu države predlaga, naj revizijo poslovanja družbe na dan 30. junija izvede revizijska hiša Deloitte revizija.

Glede skrbnega pregleda poslovanja pa predlagajo, naj delničarji upravi družbe pod vodstvom Zmaga Skobirja naložijo, da v najkrajšem možnem času oziroma najpozneje do 30. novembra v skladu z mednarodnimi standardi računovodskega poročanja izvede skrbni pregled poslovanja Aerodroma Ljubljana, je družba danes objavila prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Aerodrom Ljubljana je eno od 15 državnih podjetij, ki jih je vlada uvrstila v prvi paket za privatizacijo. Na to je v obrazložitvi zahteve za razširitev dnevnega reda skupščine, ki bo 16. septembra, spomnil tudi Sod. »Sod bo tako začel z vsemi postopki za odtujitev deleža v Aerodromu Ljubljana. Revidirani računovodski izkazi na dan 30. junij ter skrbni pregled poslovanja bodo podlaga za nadaljnje komuniciranje z bodočimi vlagatelji,« so zapisali.

Skobir je v pogovoru za današnje Delo dejal, da bi kitajska letalska družba China Southern Airlines v Aerodromu Ljubljana kupila takšen delež, kakršen bi bil na razpolago. »Prevzeli bi tudi Adrio Airways in njeno letalsko šolo. Kitajci na leto potrebujejo 3900 pilotov in to jih je najprej zanimalo,« je dejal. Navedbe, da naj bi se kitajska družba zanimala tudi za hrvaško Croatio Airlines, je pospremil z besedami, da bi to za Slovenijo pomenilo še eno izgubljeno priložnost.

Po njegovem prepričanju Aerodroma Ljubljana ne bi smelo kupiti letališče, ki je bližje kot 500 kilometrov. »Obstaja namreč bojazen, da bi se v nasprotnem primeru promet preusmeril drugam, in ne razvijal pri nas. Kupec ne sme biti letališče, ki ima manj kot 15 milijonov potnikov, imeti mora zdrave finance in reference. Po mojem mnenju so to lahko tako kot pri Zagrebu Francozi pri nas Fraport ali podobna letališča,« je orisal.

Delničarji Aerodroma Ljubljana bodo na septembrski skupščini odločali tudi o 57 milijonov evrov vredni naložbi v nov potniški terminal. O tem bi sicer morali odločati že na junijski skupščini, a je uprava družbe odločanje o investiciji zaradi najavljene privatizacije tedaj umaknila z dnevnega reda.

Aerodrom Ljubljana je v prvem letošnjem polletju ustvaril več prihodkov in dobička, prek letališča pa je potovalo tudi več potnikov. Prihodki so se na letni ravni zvišali za 1,9 odstotka na 14,84 milijona evrov, čisti dobiček pa za 50,3 odstotka na 2,98 milijona evrov, kar je nad načrti.

Največji lastnik Aerodroma Ljubljana je država s 50,67-odstotnim deležem. Med desetimi največjimi lastniki so še Kapitalska družba (7,36 odstotka), Slovenska odškodninska družba (6,82 odstotka), Zavarovalnica Triglav (3,98 odstotka), Publikum Trezor (2,72 odstotka), KD Rastko (1,44 odstotka), Salink Limited (1,43 odstotka), Abanka (1,30 odstotka), delniški podsklad NFD 1 (1,07 odstotka) in KD Galileo (0,73 odstotka).