Izguba Soda iz poslovanja je na ravni skupine lani dosegla 14,82 milijona evrov, prav toliko pa je znašala tudi na ravni družbe. Prihodki na ravni skupine so bili pri 3,84 milijona evrov (leto dni pred tem pri 51,49 milijona evrov), prav takšne pa so bile v obeh letih tudi številke na ravni družbe, je razvidno iz objave na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Sod je imel na zadnji dan lanskega leta za 1,02 milijarde evrov premoženja in 129,2 milijona evrov celotnega kapitala.

Konec lanskega leta je imel pomembne kapitalske deleže v družbah Casino Bled (43 odstotkov), zavarovalnica Triglav (28,06 odstotka), Gio v likvidaciji (41,23 odstotka), Hit (20 odstotkov), PDP (20,49 odstotka) in Pozavarovalnica Sava (25 odstotkov).

Leto sprememb

31. decembra je imel sicer v lasti 32 aktivnih kapitalskih naložb; upravljal je s 66 aktivnimi kapitalskimi naložbami v lasti države.

Kot so ob objavi poslovnih rezultatov poudarili v Sodu, je bilo lansko leto zanje leto sprememb in prilagajanja na novo poslovno, kadrovsko in organizacijsko obsežnejšo aktivnost. Sod je namreč z uveljavitvijo zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH) konec leta 2012 prevzel dejavnost in zaposlene ukinjene Agencije RS za upravljanje kapitalskih naložb.

Z letom 2013 je tako ena od glavnih dejavnosti Soda postala tudi dejavnost upravljanja kapitalskih naložb v posredni in neposredni lasti države.

V Sodu so prepričani, da to delo opravljajo odgovorno in skladno z dobrimi praksami upravljanja. Med drugim so izdali prenovljena priporočila upravljavca posrednih in neposrednih kapitalskih naložb države, bistveno pa so povečali tudi aktivnosti v zvezi s prodajo kapitalskih naložb.

Državni holding bo končno zaživel

DZ je sicer v petek sprejel prenovljen zakon o SDH, po katerem bo holding končno zaživel. Natal bo prav iz Soda, upravljal pa bo z vsemi naložbami v neposredni in posredni lasti države, tudi tistimi v lasti Kapitalske družbe (Kad).

Kad bo medtem ostal samostojna pravna oseba v okviru SDH, njegovo premoženje pa se bo lahko uporabilo le za potrebe pokojninske blagajne. Najpozneje do konca leta 2015 se bo preoblikoval v neodvisen demografski rezervni sklad, katerega ustanovitev je z namenom financiranja obveznega zavarovanja predvidena tudi v leta 2013 uveljavljeni pokojninski reformi.