Poslovanje bank v začetku leta ostaja pod vplivom istih dejavnikov kot v lanskem letu, so pojasnili v Banki Slovenije. Med njimi so izpostavili omejen dostop bank do tujih virov financiranja in nadaljevanje gospodarske krize.

Bilančna vsota bančnega sistema se po besedah predstavnikov osrednje denarne ustanove v državi še naprej znižuje, kar je posledica nadaljnjega razdolževanja bank do tujine. To je tudi eden izmed razlogov za nadaljevanje krčenja posojilne aktivnosti.

Bilančna vsota bank se je januarja znižala za 88,5 milijona evrov. Banke so poplačale za 171 milijonov evrov obveznosti do tujih bank in za 78 milijonov evrov obveznosti do Eurosistema.

Na strani virov financiranja bank se še naprej znižujejo vloge države, opazni pa so pozitivni premiki pri vlogah prebivalstva. Te so se januarja zvišale že tretji mesec zapored.

Znižanje posojil nebančnem sektorju je bilo januarja v letni primerjavi 6,8-odstotno, znižala pa so se posojila vsem skupinam, z izjemo države, so zapisali v Banki Slovenije.

V prvem mesecu letos se je nadaljevalo krčenje potrošniških in stagniranje stanovanjskih posojil prebivalstvu. Upad je ob razmeroma manjši tveganosti odobrenih posojil prebivalstvu zlasti posledica manjšega povpraševanja.

Rast nedonosnih terjatev bank se je na prehodu v leto 2013 umirila. Januarja so nedonosne terjatve bank znašale 14,6 odstotka razvrščenih terjatev bank. Po višini deleža nedonosnih terjatev izstopajo terjatve do gradbeništva, po dinamiki njegovega naraščanja pa terjatve do podjetij iz dejavnosti finančnega posredništva in nedenarnih finančnih institucij, kamor se uvrščajo holdingi, so tudi navedli v Banki Slovenije.

Januarja je bančni sistem izkazal dobiček pred obdavčitvijo v višini 10 milijonov evrov, so dodali.

Sicer pa je svet banke danes sprejel tudi revidirane računovodske izkaze za leto 2012. Banka Slovenija je minulo leto sklenila s presežkom prihodkov nad odhodki v višini 131,9 milijona evrov, potem ko je ta lani znašal 17,1 milijona evrov.