Na letni ravni se je obseg trgovine na drobno v območju skupne evropske valute v šestem mesecu zmanjšal za 0,9 odstotka, v sedemindvajseterici - Hrvaška je v EU vstopila 1. julija - pa okrepil za 0,1 odstotka.

V mesečni primerjavi se je prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov junija tako v območju evra kot v uniji zmanjšala za 0,6 odstotka. Prodaja neživilskih izdelkov se je medtem v evropski denarni uniji skrčila za 0,2 odstotka, v sedemindvajseterici pa je ostala stabilna.

Med državami članicami, za katere je Eurostat imel podatke, se je obseg trgovine na drobno junija na mesečni ravni zmanjšal v 11 državah, povečal pa v 10 državah. V eni državi je ostal nespremenjen.

Največji padec so zabeležile Estonija (-3,3 odstotka), Madžarska (-1,9 odstotka), Avstrija (-1,7 odstotka) in Nemčija (-1,5 odstotka, največjo rast pa Malta (+1,8 odstotka), Luksemburg (+1,3 odstotka) in Danska (+1,2 odstotka).

V letni primerjavi se je prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov v državah z evrom junija zmanjšala za 1,6 odstotka, v EU pa za 1,2 odstotka. Prodaja neživilskih izdelkov se je medtem v državah s skupno valuto skrčila za 0,2 odstotka, v celotni EU pa okrepila za 1,2 odstotka.

Med državami članicami, za katere so bili podatki dostopni, se je obseg trgovine na drobno na letni ravni zmanjšal v sedmih državah, povečal pa v 15.

Največji padec so zabeležili v Španiji (-6,9 odstotka), v Sloveniji (-3,6 odstotka) in Romuniji (-3,1 odstotka), največjo rast pa v Luksemburgu (+27,5 odstotka), Litvi (+6,7 odstotka) in na Poljskem (+5,5 odstotka).